Sanatçının stüdyosu ve değişen üretim mekânı
The artist's studio and the changing site of production
  1. Tez No: 986269
  2. Yazar: GÜL CEVAHİR ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UŞUN TÜKEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Güzel Sanatlar, Art History, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Avangard sanat, Avrupa sanatı, Batı sanatı, Der Blaue Reiter sanatçıları, Die Brücke sanatçıları, Fransız sanatı, Güzel sanatlar akademisi, Rembrandt, Avant-garde art, European art, Der Blaue Reiter artists, Die Brücke artists, French art, Fine arts academy, Rembrandt
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Sanatçının zihnindeki düşüncenin el aracılığıyla form kazandığı üretim mekânı olarak stüdyo, hem dâhi sanatçı mitinin kök saldığı topos hem de sanat üretiminin ardındaki maddi ve toplumsal koşullara ışık tutan alan olmasıyla sanat tarihinde anlamlı bir yer tutar. Bu çalışmada, yapıtın üretildiği mekânın yalnızca bireysel yaratıcılığın sahnesi olmadığı; bu mekâna tarihsel süreçte yön veren ilk kavramsallaştırmaların sanat-zanaat çatışması ve sanatçı ile zanaatkâr kimliklerinin ayrıştırılmasıyla doğrudan bağlantılı olduğu ortaya konmaktadır. Arka planda süregiden bu kavramsal tartışmaya paralel olarak, çalışmanın güzergâhını belirleyen ana hattı, lonca ve akademi gibi kurumsal yapıların bu mekân üzerindeki belirleyici etkileri oluşturmaktadır. Rönesans'tan 20. yüzyıla stüdyonun işlevleri ve dönüşümlerini inceleyen tezin birinci bölümünde, sanatçının çalışma mekânını karşılayan farklı sözcüklerin etimolojik kökenleri,“entelektüel sanatçı”kimliğinin inşasına işaret eden kavramsal eşiklerle ilişkilendirilmiştir. İkinci bölüm, 17. yüzyıl Hollanda'sına odaklanarak lonca örgütlenmesinin sanatçının toplumsal ve mesleki konumunu nasıl belirlediğini ve Rembrandt'ın ev-stüdyosunda üretim, eğitim, koleksiyonculuk ve yaşam alanlarının nasıl iç içe geçtiğini incelemektedir. Üçüncü bölümde, Fransa'da Académie Royale'in kuruluşuyla lonca sisteminden akademiye yönelen kurumsal dönüşümün“atölye”üzerinde özgürleşmenin aksine yeni bir tür kurumsal denetim ve hiyerarşi yaratması; ayrıca Louvre'un barınma ve üretimi birleştiren“lojman-atölye”modeli ele alınmaktadır. Son bölümde ise 18. yüzyılın sonlarından itibaren Paris'te sanat eğitiminin başlıca alanlarından biri haline gelen ve zanaat geleneği ile akademik sistem arasında konumlanan“özel atölyeler”; 19. yüzyılda yeni görme biçimleri arayışlarıyla çalışmanın dışarıya taşınması ve 20. yüzyılın ilk yarısında modernist avangard sanatçılar tarafından stüdyonun sanat anlayışları doğrultusunda yeniden tanımlanması üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The studio, where the artist's thought takes form through the hand, occupies a significant place in art history as both the topos of the genius-artist myth and a site that reveals the material and social conditions of artistic production. This study argues that the site of artistic production is not merely a stage for individual creativity but is rooted in early conceptualizations tied to the art-craft divide and the differentiation of artist and artisan identities. In parallel with this conceptual debate, the study centers on the decisive impact of institutional structures such as guilds and academies on the studio. The first chapter of this dissertation, which examines the functions and transformations of the studio from the Renaissance to the twentieth century, relates the etymological origins of the various terms that denote the artist's workspace to the conceptual thresholds that mark the formation of the“intellectual artist”identity. The second chapter focuses on seventeenth-century Holland, exploring the role of guild organization in shaping the social and professional status of artists, and the ways in which production, instruction, collecting, and domestic life intertwined within Rembrandt's home-studio. The third chapter analyzes the transition from the guild structure to the academy following the establishment of the Académie Royale in France, arguing that this shift produced a new form of institutional control and hierarchy over the“atelier,”rather than expanding artistic autonomy, while the Louvre functioned as a“lodgement-atelier”model integrating dwelling and artistic production. The final chapter turns to the“private studios”that, from the late eighteenth century onward, became major sites of artistic training in Paris and occupied a position between the artisanal tradition and the academic institution. It also addresses the nineteenth-century shift toward plein-air practice in the search for new modes of seeing, along with the subsequent redefinitions of the studio by modernist avant-garde artists in the early twentieth century, in line with their distinctive artistic conceptions.