European Defence Industrial restructuring and consolidation in the post-cold war era: Defence industrial base, international institutions and complementary actors / variables
Soğuk savaş sonrası Avrupa Savunma Sanayisi'nin yeniden yapılanması ve konsolidasyonu: Savunma sanayi, uluslararası kurumlar ve tamamlayıcı aktörler / değişkenler
  1. Tez No: 147654
  2. Yazar: TUĞÇE ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş sonrası, Avrupa Savunma Sanayi, Yeniden Yapılanma, Yakınlaşma, Post-Cold War, European Defence Industry, Restructuring, Convergence IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışma, Soğuk Savaş sonrası dönemin gerekleri çerçevesinde Avrupa Savunma Sanayisi'nin yeniden yapılanma ve konsolidasyon sürecini incelemektedir. Bu nedenle süreç; Avrupa Savunma Sanayisi ve uluslararası düzey çalışmalar boyutunda tartışılmıştır. Sektörü bu değişime zorlayan nedenler; daralan savunma bütçeleri, değişen devlet-sanayi ilişkisi, teknolojik gelişmelerin önemi, sivil sektörün yükselişi ve milli savunma sanayisinin uluslararası alanda aktif hale gelmeleri, başlıkları altında ele alınmıştır. Ayrıca bu süreçte Soğuk Savaş sonrası değişikliklere adaptasyon amacıyla gerçekleşen, şirketlerin birleşme ve/veya satın alma... vb yönünde davranışları araştırılmıştır. İlk gerçek uluslararası savunma sektörü kimliği oluşturma çabasını temsil etmesi açısından, EADS'nin üzerinde durulmuştur. Özellikle NATO, EU, WEU/WEAO ve OCCAR gibi uluslararası kurumlar düzeyindeki yakınlaşma ve uyum sağlama çabaları ortaya konmuştur. Ayrıca, karşılaştırmalı bir yapı sağlanabilmesi amacıyla ABD Savunma Sanayi ve bu ülke sanayisinin, Avrupa Savunma Sanayi üzerindeki etkileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the process of European Defence Industry's restructuring and consolidation process in accordance with the emerging Post-Cold War period transformation requirements. To achieve this aim it investigates the process in terms of the European Defence Industrial Base on the one hand and international level convergence efforts on the other. It demonstrates drivers of change for the defence industry, namely; the narrowing budgets, changing relationship between state and defence industry, importance of technological achievements, rise of civil sector and internationalization of national defence firms. Regarding the restructuring and consolidation process the thesis examines behavior of firms in terms of merger and/or acquisition... etc activities in order to adopt the Post Cold War transformations. Moreover, due to its significance of being regarded as the first true attempt of creating a transnational defence sector identity the EADS is also investigated. Also it deals with the institutional level of convergence efforts mainly in terms of NATO, EU, WEU/WEAO and OCCAR. To provide a comparative framework, the US defence industry and its impact on the European counterpart is examined.