The democratic deficit of the European Union: An institutionalist approach
Avrupa Birliği'nde demokrasi eksikliği: Kurumsal yaklaşım
- Tez No: 147653
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GİTMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Demokrasi Eksikliği, Avrupa Birliği, Meşruluk, Democracy, Democratic Deficit, European Union, Legitimacy
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliğinin yapılanmasmdaki demokrasi eksikliğini tarihsel bir çerçeve içerisinde incelemiştir. Birlik, zaman içerisinde yanlızca ekonomik amaçlan olan bir topluluktan politik ve sosyal bir yapıya büründükçe, demokratik kimliği de sorgulanmaya başlanmıştır. Bu çalışmalda, Birliğin teknokrat ve elitist kurumsal yapılanmasının söz konusu demokrasi eksikliğine yol açtığı savunulmaktadır. Bu nedenle, söz konusu eksikliği ortadan kaldırmak ve Birliği kendisini oluşturan üye ülke halklarının gözünde daha meşru kılmak için Birlik kurumları yeniden yapılandırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the democratic deficit problem of the European Union in a historical context. As the Union develops from a purely economic community into political and social entity, its democratic credentials are put into question. In this thesis, it is argued that technocratic and elitist institutional structure of the Union causes this democratic deficit. Therefore, in order to rectify it and make the Union more legitimate in the eyes of its citizens, the institutions of the Union should be re-structured.