Organizational structures and networks of four Islamist / Islamic women's NGOS in Turkey: In the context of new social movement
Türkiye'de dört İslamcı / İslami kadın STK'sının organizasyon yapıları ve ilişki ağları: Yeni sosyal hareketler bağlamında
  1. Tez No: 147655
  2. Yazar: LÜTFİYE SEVİNÇ KÜÇÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER TILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İslamcı/İslami kadın STK' lan, İslamcı/İslami kadın hareketi, organizasyon yapılan, ilişki ağlan vıı, Islamist/Islamic women's NGOs, Islamist/Islamic women's movement, organizational structure, network
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın temel amacı yeni sosyal hareketler bağlamında İslamcı/İslami kadın STK'larmm organizasyon yapılarını anlamak ve bu STKTarın ağ mekanizmalarını açıklamaktır. Bu çalışma bir sosyal hareket araştırması olması dolayısıyla; İslamcı/İslami kadın STK'larımn hem organiyasyon yapılan hem de ağ mekanizmaları, 'İslamcı/İslami kadın STK'lan Türkiye'de olası bir İslamcı/İslami kadın hareketinin potansiyel ve olası aktörleri olabilirler mi' sorusunu cevaplamak maksadıyla, yeni sosyal hareketlerin özellikleri ve unsurları açısından açıklanmış ve analiz edilmiştir. Bu araştırma, çalışmanın amaçlarına uygun olarak, İslamcı/İslami kadın STK'larıyla gerçekleştirilmiştir. Kurucuları ve aktif üyeleri İslamcı/İslami kadınlardan oluşan 4 STK, Türkiye'nin 4 farklı şehrinden seçilmiştir. Bu STK'lar İstanbul, Ankara, Antalya ve Diyarbakır'da yer almaktadırlar. Kısmi-düzenli mülakatlar ve derinlemesine mülakatlar STK'ların organizasyon yapılarını ve ağ mekanizmalarının bilgisini toplamada kullanılan ana yöntemlerdir. STK'lann organizasyon yapıları hakkındaki bilgiler kısmi-düzenli mülakatlarla, ağ mekanizmaları ile ilgili bilgiler ise hem kısmi-düzenli mülakatlarla hem de derinlemesine mülakatlar yoluyla toplanmıştır. viCevaplar örgütsel çeşitlilikler, üç seviyeli ağ mekanizmaları ve ağ oluşturma çeşitleri üzerinden, bir yeni sosyal hareket meydana getirebilmek bağlamında analiz edilmiştir. Ağ mekanizmaları olarakar aştırmada üç farklı seviyede ağ oluşturma şekilleri tanımlanmıştır. Bunlardan ilki devlet ve yerel hükümetlerle ilişkiler, ikincisi araştırma kapsamında yer alan STK'larla kurulan ilişki ağları ve üçüncüsü ise araştırma kapsamında yer alan 4 İslamcı/İslami kadın STK' sının kendi aralarında kurdukları ilişki ağlandır. Bu ilişki ağı oluşturma mekanizmaları, İslamcı/îslami kadın STK'lannm bir İslamcı/İslami kadın hareketi yaratmaktaki rolleri, yerleri ve potansiyelleri genel çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to understand the organizational structures of Islamist/Islamic women's NGOs and explain the network mechanisms of them in the context of new social movements. This study is based on a social movement research; thus, both organizational structures and network mechanisms of Islamist/Islamic women's NGOs are explained and analyzed in terms of the features of new social movements, to answer the question of 'whether Islamist/Islamic women's NGOs are potential and possible actors of a possible Islamist/Islamic women's movement in Turkey'. The fieldwork of the present study was conducted on Islamist/Islamic women's NGOs, which were selected according to a purposive sampling. 4 NGOs were selected, of which founders and the active members are all Islamist/Islamic women, from 4 cities of Turkey, One NGO was selected from each city. The semi-structured interviews and deep interviews were the main data collection techniques used to get information about their organizational structures and network mechanisms. IVThe responses were analyzed through the issues of organizational diversities, three different levels of network mechanisms, and networking types in the context of formation a new social movement. As network mechanisms, the three levels of networks defined in the study: relations with the state and local governments, networks with the NGOs outside the sampling group and networks among the NGOs inside the sampling group, in the framework of the role and potential of Islamist/Islamic women's NGOs to form an Islamist/Islamic women's movement.