Perceived benefits of three-way observation on the focal areas of objectives of the activities, error-correction techniques and group-work in a study conducted in an upper-intermediate class at Bilkent University School of English Language
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksek Okulu bir üst-orta düzey sınıfında yapılan çalışmada üç yönlü gözlemin belirli sınıf etkinliklerinin amaçları, hata düzeltme teknikleri ve ekip çalışması hakkındaki algılanan faydaları
- Tez No: 147656
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL DALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üç Yönlü Gözlem, Sımf Etkinliklerinin Amaçlan, Hata Düzeltme Teknikleri, Ekip Çalışması, Algılanan Faydalar, Three-way Observation, Objectives of the Activities, Error- correction Techniques, Group-work, and Perceived Benefits
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışma, üç yönlü gözlemin, belirli sınıf etkinliklerinin amaçları, hata düzeltme teknikleri ve ekip çalışması alanlarındaki faydalarım, Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksek Okulu bir üst-orta düzey sınıfında araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmadaki veriler, beş sınıf gözlemi, altı gözlem sonrası görüş formu, beş öğrencilerle yapılan odak-grup mülakatı ve gözlemci ile yapılan beş gözlem sonrası mülakatlar aracılığı ile toplanmıştır. Çalışmaya toplam 15 üst-orta düzey sınıf öğrencisi, bir öğretmen, birvu gözlemci katılmıştır. Veriler nitel ve betimleyici istatistik kullanılarak incelenmiştir. Bulgular, öğrencilerin, öğretmenin ve gözlemcinin odak alanlar ile ilgili algılarının nicelik ve nitelik açısından çeşitlilik gösterdiğini ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca, öğrenci dönüüerinin her odak alan hakkında daha detaylı bilgi ortaya çıkardığı keşfedilmiştir. Buna göre de üç katılımcı tarafından da, her algının kendine göre bir değeri olduğu bulgusunun, göz önünde tutulması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu çalışmada, araştırmacı iki aşamalı bir üç yönlü gözlem modeli oluşturmuştur. Bu modele göre, öğretmen, öğrenciler ile yaptığı görüşmede edindiği bilgiyi gözlemciye aktarır. Gözlemci ise edindiği bu bilgiler doğrultusunda, öğrencilerle ilgili var olan bir probleme çözüm yaratmak, sınıf etkinlikleriyle ilgili fikir geliştirmek veya eğitimdeki etkinliği arttırmak amacıyla, öğretmene önerilerini sunar.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the perceived benefits of three-way observation on the focal areas of objectives of the activities, error- correction techniques, and group-work in an upper-intermediate class in Bilkent University School of English Language. The data was collected through five classroom observations, six post-observation reflection sheets, five focus-group interviews with the students, and five post-observation interviews with the observer. A total of 15 upper-intermediate level students, one teacher, and one observerwere involved in the study. The data was analyzed qualitatively and with the use of descriptive statistics. The findings reveal that the perceptions of the students, teacher, and observer on the focal areas show variability in terms of quantity and quality. It was also discovered that student feedback reveals more detailed information about each focal area and that each perception has its own value and should be taken into consideration by the teacher, observer and students. In this study, the researcher formed a two-step three-way observation model. According to this model, the teacher transfers the information gathered from student interviews to the observer. Based on this information, the observer presents suggestions to the teacher by creating solutions to an existing problem, developing ideas related to classroom activities or increasing the effectiveness of teaching and learning processes in a class.