Local government green space policy the cases of Kartal and Sarıyer in İstanbul
Yerel yönetimlerin yeşil alan politikaları İstanbul'da Kartal ve Sarıyer örnekleri
- Tez No: 147659
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Alan, Yeşil Alan Politikaları, Yerel Yönetimler, Yeşil Alan Normları, İstanbul. vıı, Green Space, Green Space Policy, Local Government, Green Space Norms, İstanbul. iv
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Ülkemizde 1950'lerde hızlı nüfus artışı ve göç sonucunda oluşan çarpık ve düzensiz kentleşme sonucu yeşil alanlar tahrip edilmiştir. Böylelikle zaten yeterli miktarda olmayan kent içi yeşil alan miktarı daha da azalmıştır. Sonuç olarak, kentlerde yaşayan insanlar yeşilden yoksun, bloklar arasına sıkışarak yaşamlarını devam ettirmek zorunda kalmaktadırlar. Gürültü, kirlilik, stres gibi olumsuz etkilerin yanı sıra gezme, dinlenme, rahatlama ihtiyaçlarını da gideremeyen kent halkı fiziksel ve ruhsal açıdan problemler yaşamaktadırlar. Bu nedenle, yeşil alanların önemi her geçen gün artmaktadır. Bunların yanısıra, ülkemizi ve İstanbul'u tehdit eden depremkonusu göz önünde bulundurulduğunda rezerv alanları olarak kullanılabilecek yeşil alanların Öneminin büyüklüğü ortadadır. Kartal ve Sarıyer ilçelerinin tespit edildiği bu araştırmada, Kartal ve Sarıyer ilçelerindeki yeşil alanlar birebir olarak tespit edilmiş ve fotoğraflanmıştır. Elde edilen veriler, mülkiyet, hizmete açılış tarihi, hiyerarşi, büyüklük, aktivite ve dağılım konulan ele alınarak değerlendirilecektir. Araştırma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmanın amacı ve kapsamı ele alınmıştır. İkinci bölümde, kentsel açık ve yeşil alan tanımlan, smıflandırmalan, hiyerarşileri ve tasanm kriterleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, kentleşme ve yeşil alan ilişkisi üzerinde durulmuştur. Bu bölümde, kentsel açık alanlann tarihsel gelişimi, açık ve yeşil alanların kentsel alandaki önemi ve yeşil alan ihtiyacı konularına değinilmiştir. Dördüncü bölümde, imar planlannda yeşil alan düzenlemeleri incelenmiştir. Bu bölümde öncelikle, imar planlannda yeşil alan kavramı, daha sonra yeşil alanlann elde ediliş yöntemleri ve son olarak da imar planları uygulamasında karşılaşılan sorunlar ele alınmıştır. Beşinci bölüm, Türkiye'deki ve çeşitli ülkelerdeki yeşil alan normlarım ve bunlann karşılaştmlmasını içermektedir. Altıncı bölümde ise, İstanbul, Kartal ve Sanyer'in mevcut yapılanna yer verilmiştir. Bu bölümde, öncelikle İstanbul'da kentleşme ve yeşil alan sorunu irdelenmiş, daha sonra Kartal ve Sarıyer ilçelerinin mevcut durumlan ele alınmıştır. Yedinci blümde ele alman alan çalışmasında Kartal ve Sanyer'in yeşil alan durumlan irdelenmiştir. Son olarak, sonuç ve öneriler başlığı altında bu iki ilçenin yeşil alan durumlan karşılaştınlarak bir sonuca ulaşılmıştır. vi
Özet (Çeviri)
Askew and unsystematic urbanization that occurred after rapid increase and migration in 1950's in Türkiye, caused destruction of green spaces. In this way, green spaces in urban pattern that are insufficient now are going to decrease day by day. As a result, human beings that are living in cities have to survive their life in a condition of less green and much building. Urban populace has physical and psychological problems caused by noise, pollution, stress together with not meeting their strolling, resting and being comfortable. For this reason, importance of green spaces is increasing day by day. Being under a disaster of earthquake doubles this importance in Istanbul. mIn this research, in which green spaces in Kartal and Sarıyer are taken into consideration, one-by-one fixing and photographing technique is used. Results are evaluated in terms of ownership, opening year, classification, size, activity and distribution of green spaces. Research is consisting of eight chapters. Aim and extension of research is taken into consideration in first chapter. In second chapter, urban open and green spaces are examined in terms of definition, classifications, hierarchy and design criteria. Third chapter include urbanization and green pace relation. In this chapter, historical development of urban open spaces, importance of urban open and green spaces and need of green space issues are mentioned. Green space concept in development plans are taken into consideration in fourth chapter. Firstly, green space concept in development plans; then, procuring methods of green spaces and at last, problems of application decisions of green spaces are examined. Fifth chapter includes green space norms in Türkiye and in other countries and comparison of these norms. In sixth chapter, green space situation of Istanbul, Kartal and Sarıyer are given. In this chapter, firstly, urbanization and green space problem; then, existing situation of Kartal and Sarıyer are researched. In case study, which is observed in seventh chapter, green space situation of Kartal and Sarıyer is investigated. At last chapter, results of these researches are attained by comparison of green space situations of these two districts in a heading of conclusion.