Urban culture and space relations: Sakarya Caddesi as an entertainment space in Ankara
Kentsel kültür ve mekan ilişkisi: Ankara'da bir eğlence mekanı olarak Sakarya Caddesi
- Tez No: 147670
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER TILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mekan, Yer, Kentsel Kültür, Kültürel Kimlik, Yaşam Tarzları, Space, Place, Urban Culture, Cultural Identity, Lifestyles IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tezin amacı mekansal yapılar ve kültürel alanı da içeren sosyal ilişkiler arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışma özellikle, kentsel mekanın ve kent kültürünün, oluşumu ve temsili arasındaki ilişkiyi, toplum-mekan etkileşiminin bir örneği olarak Sakarya Caddesi üzerinde inceler. Bu araştırma, son zamanlarda eğlence gibi çeşitli kentsel kültürel pratiklerin yoğunlaştığı bir yer olan Sakarya Caddesi üzerine yoğunlaşır.Çalışma bu eğlence mekanının oluşumu ve temsilleri ile ilgilenerek belirli bir yerin maddi ve imgesel olarak nasıl kurulduğunu, farklı sosyal aktörler tarafından, farklı yollarla nasıl anlaşılıp, yorumlandığını ve oluşturulduğunu araştırır. Dolayısıyla bu araştırma, yerin temsili ve kullanımı üzerindeki çekişmeyi tartışır. Lokal bir yeri ve kültürü kavrayabilmek için konuyu daha geniş bir bağlamda ele almak gereklidir. Bu yüzden kentsel mekanın bir parçası olan Sakarya Caddesi ve buradaki kentsel deneyimler küresel bağlam içinde değerlendirilmektedir. Dolayısıyla çalışma, küresel değişimlerin kentsel mekan, kentsel kültürel pratikler ve yaşam tarzları üzerindeki etkilerini de tartışır. Bu tez Sakarya Caddesi'ni ve kültürünü söylemler üzerinden tartışarak mekansal kategoriler ile kültürel politikaların kimlik gibi bazı kavramlarını ilişkilendirir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to research the relation between spatial structures and social relations including the cultural ones. This study specifically researches the relation between the construction and the representation of urban space and urban culture in Sakarya Caddesi as an instance of society-space interaction. This research focuses on Sakarya Caddesi where various urban cultural practices such as entertainment, has intensified. It deals with the constitution and representation of this entertainment space and researches how a particular place is constructed materially and imaginarily, how different social actors perceive, interpret and constitute a particular place in different ways. Accordingly, the contestation over the representation and use of place is discussed in this study. In order to comprehend a local place and culture, the issues should be thought in a wider context. Therefore, Sakarya Caddesi which is a part of urban space and the urban practices which occur in this area, are evaluated in global context. This study, discusses the influences of global changes on urban space, urban cultural practices and lifestyles. Discussing Sakarya Caddesi and its culture through discourses, this thesis relates spatial categories with some concepts of cultural politics such as identity.