Electricity market liberalisation in the EU-15 member states, new entrants and candidate countries: Measuring the progress between 1999 and 2001
Avrupa Birliği-15 ülkeleri ile yeni katılan ve aday ülkelerde elektrik piyasasının serbestleştirilmesi: 1999 ile 2001 yılları arasındaki gelişmenin ölçülmesi
  1. Tez No: 147671
  2. Yazar: CEVAT ERİŞKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN EGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Energy, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: elektrik, serbestleştirilme, ölçme, rekabet, düzenleme vıı, electricity, liberalisation, measurement, competition, regulation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
96/92/EC sayılı Elektrik Direktifi'nin yayımlanmasıyla birlikte Avrupa Birliği üyesi ülkeleri elektrik piyasalarının serbestleştirilmesinde sağlanan gelişmenin ölçülmesi daha da önem kazanmıştır. Bu tezde, öncelikle OXERA tarafından öne sürülen göstergeler-yaklaşımı esas alınarak elektrik piyasalarındaki serbestleştirilirle derecesini ölçmek için bir model geliştirilmiştir. Daha sonra, Avrupa Birliği-15 Ülkeleri ile Yeni Katılan ve Aday Ülkelerde 1999, 2000 ve 2001 yıllarında gerçekleşen elektrik piyasası serbestleştirilirle derecesi ölçülmüştür. Avrupa Birliği-15 ile Yeni Katılan ve Aday Ülkelerdeki elektrik piyasası serbestleştirilirle derecesinin ölçülmesi birkaç önemli bulguyu ortaya çıkarmaktadır. 1999 ile 2001 yılları arasında Avrupa Birliği-15 Ülkelerindeki elektrik piyasası serbestleştirilirle derecesinde bir ilerleme olduğu görülmektedir. Benzer şekilde, 1999 ile 2001 yıllan arasında Yeni vıKatılan ve Aday Ülkelerin de kendi ulusal elektrik piyasalarındaki serbestleştirilirle derecesini arttırdıkları ve Avrupa Birliği-15 düzeyine yaklaştırmakta oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca, Avrupa Birliği-15 Ülkeleri ile Yeni Katılan ve Aday Ülkelerdeki elektrik üretim ve arz piyasalarının serbestleştirilme durumları karşılaştırıldığında, elektrik üretim piyasasının arz piyasası kadar serbestleştirilmiş olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
European Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aylin Ege September 2004, 122 pages Measuring the progress of the Member States of the European Union in liberalising their electricity markets has received considerable importance since the Electricity Directive 96/92/EC is introduced. In this thesis, first, a model based on the indicators-approach proposed by OXERA is developed to measure the degree of liberalisation in electricity markets. Then, the degree of electricity market liberalisation in the European Union-15, the New Entrants and Candidate Countries is measured in the years 1999, 2000 and 2001. Measurement of electricity market liberalisation in the European Union- 15 and the New Entrants and Candidate Countries brings about several important findings. It is seen that there is a progress in the degree of electricity market liberalisation in the European Union-15 between 1999 and 2001. Similarly, the New Entrants and Candidate Countries are, also, found to increase the degree of liberalisation in their national electricity IVmarkets between 1999 and 2001 and to converge to the European Union's level of electricity market liberalisation. Furthermore, comparison of the state of liberalisation in electricity generation and supply markets in the European Union -15 Member States and the New Entrants and Candidate Countries suggests that their electricity generation market is not as liberalised as their supply market.