Cem Sultan'ın Türkçe Divanı'ndan gazel şerhleri
  1. Tez No: 147737
  2. Yazar: TUNCAY BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN SOLMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cem Sultan, divan, divan şiiri, Cem Sultan, divan, classical Ottoman poetry, serh method
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Kültür kavramı, insanlık tarihi boyunca önemini korumuş ve her dönemde, diğer toplumların önünde bir gelişme kaydeden toplumlar için önemli bir gelişme unsuru olmuştur. Kendi dönemi içinde, kültürel değerlerine sahip çıkan ve onları en mükemmel bir şekilde sentezlemesini bilen toplumlar geleceğe daha emin adımlar atmışlardır. Toplumların hayat maceralarında çok önemli bir yer işgal eden kültürün en önemli parçalarından birisi edebiyattır. Toplumdaki olumlu veya olumsuz değişimlerden doğrudan etkilenen edebiyatın çok titiz bir şekilde ele alınıp değerlendirilmesi gerekir. Türk edebiyatımn çok önemli bir parçasını -oluşturan dîvan edebiyatı alanında verilen ürünlerin de aynı titizlikle ele alınıp değerlendirilmesi gerekir. Çünkü, Türk kültür hayatının en nadide kıymetlerini bünyesinde taşıyan divan şiirinin gerçek değeri ancak bu şekilde anlaşılabilir. Cem Sultan, Türk kültür ve siyasi hayatının en önemli simalarından birisidir. Onun, yaşadığı macera dolu hayat kadar yazdığı şiirleri de bizler için oldukça dikkat çekicidir. Bu çalışmada, Cem Sultan'm Türkçe Divanı'ndan seçilen 1 kaside, 35 gazel incelemeye tabi tutulmuştur. Bu incelemede büyük ölçüde“şerh metodu”kullanmakla beraber temel olarak teşbih ve mecazların tespiti yoluna gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
Culture has protected own importance during the history and it was development component for the other societies in every periods. The societies made progress sure for the future which claimed cultural value and knew synthesizing very well. Literature is an important part of the culture that occupied an in important place of the life adventure of the societies. Literature needs to be considered and investigated very careful. The studies, in the area of the Classical Ottoman Poetry which is the most important of the Turkish Literature are also should be evaluated by the same manner. Because the importance of the Classical Ottoman Poetry containing the most valuable parts of the Turkish literature life can be understood only by this way. Cem Sultan is one of the the most important person of the Turkish Culture and Political life. The poems written by him are very attractive for us as his adventure life. In this study 1 qasida and 35 ghazel chosen from the Cem Sultan's Turkish Divan has been investigated. In this investigation“Serh Method”has been used however the study has been carried out on the bases of the simile and figurative.