Chinese and Japanese economic attitudes towards Association of Southeast Asian Nations
Çin ve Japonya'nın Güneydoğu Asya Uluslar Topluluğu'na yönelik ekonomik yaklaşımlar
  1. Tez No: 147778
  2. Yazar: AYSUN UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgeselleşme, ASEAN, Çin, Japonya, Ekonomik İlişkiler, Güneydoğu Asya. vı, Regionalism, ASEAN, China, Japan, Economic Relations, Southeast Asia. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Güneydoğu Asya Uluslar Topluluğu (ASEAN) son yıllarda Güneydoğu Asya'nın ekonomik dmanıizminin temel gücü haline gelmiştir. 80'lerin tümü ve 90'larm ilk yıllarında Güneydoğu Asya ülkelerinin ekonomik lideri olan Japonya, ekonomik liderlik açısından düşüşe geçmiş bir durumdadır. Japonya, 90' lı yılların ortalarından itibaren süregelen ve sadece hafif düzelme işaretleri gösteren, bir ekonomik durgunluk da yaşamaktadır. Çin, bununla birlikte, bölgenin en talepkar marketi olmanın avantajını değerlendirmekte ve ASEAN ile ekonomik bir birleşmeye yönelik fonksiyonel mekanizmalar oluşturmaktadır. Bölgenin bu değişen ekonomik yapılanması bu çalışmanın temel sorunsalım oluşturmaktadır. Gelişen Çin ve ASEAN ekonomik birleşmesi oldukça yeni olduğuhalde, Çin'in Güneydoğu Asya'da ekonomik bir oyuncu olarak öncülüğü elde ediyor olduğu akademik çevrelerce genel olarak tartışılmaktadır. Ancak, bu çalışmada Çin'in uzun vadede, Güneydoğu Asya'nın ekonomik lideri olarak Japonya'nın yerini almak için hazır olmadığı tartışılmaktadır. Çin ve ASEAN arasında yakın dönemde oluşan ekonomik etkileşime dayanarak, Çin'in Japonya'nın lider ekonomik pozisyonunu alabilmesini öngörmek için erkendir. Buna ek olarak, Çin'in yerel kriz potansiyeline sahip gelişmekte olan ekonomisi ve Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki uzun vadeli jeo-stratejik çıkarları da Çin ve Japonya'nın ASEAN pazarındaki ekonomik potansiyellerini analiz ederken hesaba katılmalıdır. Çalışma, ilgili yazını güncel istatistiki veri analizi ve haber tetkiklerini içeren karşılaştırmalı bir metodoloji ile incelemektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) has become the main driving force of the economic dynamism of Southeast Asia. Japan, being the economic leader of the Southeast Asian countries during the 1980s and the early 1990s, is in a declining position in terms of leadership. Japan has also been experiencing economic recession since the mid-1990s and displaying only subtle signs of recovery recently. China, however, has taken the advantage of being the most demanding market of the region and already established the functional mechanisms of economic integration with ASEAN. This changing economic configuration of the region is the main inquiry of this study. Although the growing economic integration of China with ASEAN is iiifairly recent, it is generally discussed in the academic circles, that China has been taking the lead as an economic player in Southeast Asia. However, it is argued in this study that China is not yet ready to replace Japan as an economic leader of Southeast Asia in the long-term. Given the recent economic interaction between ASEAN and China, it is early to predict that China would replace Japan's leading economic position. In addition to that, China's blooming economy with its domestic crisis potential and China's long-term geo-strategic interests in the South China Sea should also be taken into account while analysing economic potentials of Japan and China in the ASEAN market. The study examines the related literature with a comparative methodology including the analysis of the recent statistical data and survey of the news.