Freedom and Soldarity Party and its politics: An attempt to redefine the Turkish left
Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve politikaları: Türk solunu yeniden tanımlamaya çalışmak
  1. Tez No: 147779
  2. Yazar: OLTAN EVCİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türk sol hareketleri, Yeni Sosyal Hareketler, Ortodoks Marksisim, kimlik temelli hareketler, sınıf temelli hareketler iv, Turkish leftist movements, the new social movements, orthodox Marxism, identity-based movements, class-based movements. Ill
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez, Türkiye Sol Hareketinin 1990Tarda içine girdiği bütünleşme sürecini, dünyada değişen ekonomik ve politik yapı çerçevesinde Türk solunu yeniden tarifleme çabası olarak ele almaktadır. Bu yeniden tarifleme süreci 1996 yılında bir çok sol fraksiyonu ve yeni sosyal hareketi içerisine alarak kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisinin özgün yapısı ve politikaları bağlamında anlatılmaya çalışılacaktır. Bu amaçla, yeni sosyal hareketler teorilerinden ÖDP'nin bu hareketlere bakışma referans vererek bahsetmektedir. ÖDP'nin bu yeni sosyal hareketleri kendine eklemleme çabasında hangi noktalarda başarılı olduğu hangi noktalarda tıkanıklık yaşadığı bu tezde anlaşılmaya çalışılmaktadır. Tez bu anlamda ÖDP'nin Türk sol hareketi içindeki ayrıcalıklı rolünü vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis interprets the unification process that the Turkish left undertook during the 1990s as a redefinition and re-identification of leftist values according to the recent changes in the economic and political areas in the world. This redefinition process will be investigated by looking at the ÖDP (Freedom and Solidarity Party) case, the main task of which was defined by the founders as the unification of various leftist movements as well as the representation of the new social movements. For this purpose, different theoretical perspectives concerning the new social movements will be read by means of observation of their position in the ÖDP. It will be investigated, to what degree the ÖDP was successful in unifying and including the new social movements. In that sense, this work will emphasize the role of the ÖDP in the history of the Turkish leftist movement.