Diffusion of free and open source software as innovation: A case study of METU
Yenilik olarak özgür ve açık kaynak yazılımların yayılımı: ODTÜ örneği
  1. Tez No: 147787
  2. Yazar: ALTAY ÖZAYGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK GERAY, DOÇ. DR. MUSTAFA AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Özgür Yazılım, Açık Kaynak Kodu, yeniliğin yayıhmı, web tabanlı anket vıı, Free Software, Open Source Software, diffusion of innovation, web-based survey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tezde Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara'da özgür ve açık kaynak kodlu yazılımların masaüstü bilgisayarlarda yayılımı yeniliklerin yayılımı kuramı çerçevesinde incelenmiştir. Bu tez ODTÜ'de özgür ve açık kaynak kodlu yazılımlara geçiş için gerekli olan kimi politikaları önermeyi amaçlamaktadır. Araştırma iki web tabanlı an ket üstünden yürütülmüştür. İlk araştırma 27-28 ekim 2003 tarihinde IS 100 muafiyet sınavının ardından yapılmıştır. İkinci anket 23 Mart - 24 Mayıs 2004 arasında ODTÜ sunucularında hesabı olan herkesi, öğrenci, akademik, idari personeli kapsayacak bir şekilde yapılmıştır. Birinci ankete 402 kişi, ikincisine ise 1224 kişi katılmıştır. Tah min edileceği üzere ODTÜ kampüsünde Microsoft İşletim Sistemlerinin masaüstü bil gisayarlarda hakimiyeti sürmektedir. Araştırmalar sonucunda çok geniş bir kesimin GNU/Linux sistemine geçişi gerçekleştirebileceği ortaya çıkmıştır. Eldeki birçok veri lerin dışında geçerli ekonomik nedenlere dayandırılan bir geçişin kabulünün zor olmay acağı ortaya çıkmıştır. Ancak kullanıcının tek basma bırakıldığı bir durumda kişisel vigeçişin hala zor olduğu da ortaya çıkmıştır. Özgür ve açık kaynak kodlu yazılımlara karşı duyarlılığı artırmaya yönelik etkinlikler, IS100 dersinin içeriğinin değiştirilmesi, ODTÜ Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım kullanıcılanmn işbirliği geçiş için verilen kimi önerilerdir. Bunların dışında kimi yenilik karar verme modelleri de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the diffusion of free and open source software (FOSS) on desktop PCs at Middle East Technical University in Ankara (METU) is investigated within the framework of the diffusion of innovation theory. This thesis aims to propose some policies for the migration to FOSS on desktop PCs at METU. The research is con ducted through two similar web-based surveys. The first survey was held during 27-28 September 2003 after the examination of exemption for the IS100 course. The second survey was held between 23 March and 24 May 2004 in the whole of the METU cam pus. This survey was open to all students and academic and non-academic staff with a METU network account. There were 402 participants in the first survey and 1224 in the second. As expected, Microsoft OS rules the desktop PCs within the METU campus. According to the surveys, there is a rather large PC user base which could potentially migrate to GNU/Linux system. In addition to a large amount of data, it has been found out that a migration to FOSS is welcomed greatly by the users ivif the process is explained on the basis of public economic gains. However personal migration is still difficult if the user is left alone to install any new OS. Activities which will eventually increase the awareness for FOSS at METU, change in the cur riculum of the IS100 course, collaboration among METU FOSS users and creation of a software catalog with possible FOSS equivalent for METU courses are some of the propositions which will eventually help the migration process. Furthermore, different innovation-decision models are discussed based on the research findings.