Fransiz Devrimi: Toplumsal ve siyasal dönüşümün analizi (1789-1815)
The French Revolution: An analytical study of political and social transformations (1789–1815)
  1. Tez No: 994128
  2. Yazar: TEMİM AKOB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL CEYLAN YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa, Aydınlanma Çağı, Fransa, Fransız Devrimi, Kapitalizm, European, Enlightenment Age, France, Capitalism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Fransız İhtilali, etkileri yalnızca Fransa ile sınırlı kalmayıp, Avrupa ve dünya tarihinin bütününde belirleyici bir dönüm noktası teşkil eden, büyük tarihsel öneme sahip bir olaydır. İhtilalin önemi, yüzyıllardır süregelen monarşiyi sona erdiren ve etkileri günümüze kadar devam eden modern siyasi ve toplumsal kavramların temellerini atan radikal bir devrim olmasından kaynaklanmaktadır. Fransız İhtilali, Fransa'da“kralların ilahi hakkı”(le droit divin) doktrinine son darbeyi vurmuştur. Kral XVI. Louis'nin tahttan indirilmesine, mutlak monarşinin ilga edilmesine ve Birinci Fransız Cumhuriyeti'nin kurulmasına zemin hazırlamıştır. Bu dönüşüm, modern demokrasilerin temel bir kavramı olan, egemenliğin krala değil, ulusa ait olduğu ilkesini pekiştirmiştir. Ayrıca devrim, hükümetin yetkilerini belirleyen ve vatandaşların haklarını güvence altına alan yazılı anayasa fikrini getirmiştir. Mutlak otoritenin tek bir kurumda toplanmasını önlemek amacıyla Montesquieu'nün yasama, yürütme ve yargı erklerinin ayrılığı ilkesini benimsemiştir. İhtilal, sadakat anlayışını hükümdara ya da belirli bir bölgeye bağlılıktan çıkararak, birleşik bir siyasal topluluk olarak“Fransa”kavramına yöneltmiş; bu dönüşüm, Fransız ulusal kimliğinin inşasında belirleyici bir rol oynamıştır. Devrim süreci ve onu izleyen Napolyon Savaşları, egemenliğin kaynağı, yurttaşlık ve ulus fikri etrafında şekillenen bu yeni siyasal tahayyülün Avrupa geneline yayılmasına zemin hazırlamış; böylece 19. yüzyılda Avrupa'da milliyetçilik hareketlerinin yükselişine ilham veren başlıca dinamiklerden biri hâline gelmişti. Toplumsal düzeyde devrim, soyluların ve ruhban sınıfının tevarüs edilen ayrıcalıklarına dayalı eski hiyerarşik düzeni tasfiye etmiştir. Feodal haklar ilga edilmiş, kilise mallarına el konulmuş ve tüm vatandaşlar kanun önünde teorik olarak eşit hale gelmiştir. Bunu devrimin en etkili kazanımlarından biri olan 1789 tarihli“İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi”izlemiştir. Bildiri,“insanların haklar bakımından özgür ve eşit doğduğunu ve öyle kaldığını”ilan etmiş; özgürlük, mülkiyet, güvenlik ve baskıya karşı direnme gibi temel hakları güvence altına almıştır. Bu bildiri, dünya çapında sayısız anayasa ve insan hakları belgesi için bir ilham kaynağı olmuştur. Devrim ayrıca ücretsiz ve zorunlu eğitim, sosyal adalet ve Fransız dilinin birleştirilmesi gibi ilkeleri de getirmiştir. Bu ideallerin tam olarak hayata geçirilmesi zaman alsa da daha açık ve eşitlikçi bir toplumun temellerini atmıştır. İhtilal; özgürlüğü, akılcılığı ve bireysel hakları savunan Voltaire, Rousseau ve Montesquieu gibi filozoflar tarafından teşvik edilen Aydınlanma fikirlerinin pratik bir uygulaması olmuştur. Bu ilkeler Avrupa'ya ve ötesine geniş çapta yayılmıştır.
Özet (Çeviri)
The French Revolution was a historical event of great significance, whose effects were not confined to France alone but extended to mark a decisive turning point in the history of Europe and the world as a whole. Its importance lies in the fact that it was a radical revolution that ended a monarchy which had lasted for centuries and laid the foundations of modern political and social concepts whose impact continues to this day. The French Revolution was the final blow to the doctrine of the“divine right of kings”in France. It led to the overthrow of King Louis XVI and the abolition of the absolute monarchy, paving the way for the establishment of the First French Republic. This transformation reinforced the principle that sovereignty belongs to the nation rather than the king—a fundamental notion in modern democracies. Moreover, the revolution introduced the idea of written constitutions that define the powers of government and guarantee citizens' rights. It also adopted Montesquieu's principle of the separation of legislative, executive, and judicial powers, with the aim of preventing the concentration of absolute authority in any single institution. The Revolution shifted the notion of loyalty away from allegiance to the monarch or a particular region toward the idea of“France”as a unified political community; this transformation played a decisive role in the construction of French national identity. The revolutionary process and the subsequent Napoleonic Wars facilitated the diffusion of this new political imagination—shaped around the principles of sovereignty, citizenship, and the nation—across Europe, thereby becoming one of the principal dynamics that inspired the rise of nationalist movements in nineteenth-century Europe. On the social level, the revolution dismantled the old hierarchical order based on the inherited privileges of the nobility and clergy. Feudal rights were abolished, church properties were confiscated, and all citizens became theoretically equal before the law. This was followed by the“Declaration of the Rights of Man and of the Citizen”of 1789, one of the most influential achievements of the revolution. It proclaimed that“men are born and remain free and equal in rights,”and enshrined fundamental rights such as liberty, property, security, and resistance to oppression. The declaration became a source of inspiration for numerous constitutions and human rights documents worldwide. The revolution also introduced principles such as free and compulsory education, social justice, and the unification of the French language. Although the full realization of these ideals took time, they laid the groundwork for a more open and egalitarian society. The revolution was a practical application of Enlightenment ideas promoted by philosophers such as Voltaire, Rousseau, and Montesquieu, who advocated liberty, rationality, and individual rights. These principles were widely disseminated throughout Europe and beyond.