Pierre Bourdieu's contribution to the debates concerning ideology and discourse
Pierre Bourdieu'nun ideoloji ve söylem tartışmalarına katkısı
- Tez No: 147788
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. BARIŞ ÇAKMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İdeoloji, söylem, habitus, pratik, doxa, sembolik iktidar, sembolik şiddet. viIn Loving Memory of My Grandmother, Ş.K. Vll, Ideology, discourse, habitus, practice, doxa, symbolic power, symbolic violence
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İdeoloji ve söylem tartışmaları oldukça zengin ve karmaşık bir tarihe sahiptir. Bu tarihten hareketle biz bu çalışmamızda Avrupa'nın en önemli sosyologlarından birisi olan Pierre Bourdieu'nun ideoloji ve söylem tartışmaları üzerinden nasıl okunabileceğini ortaya koymaya çalışıyoruz. İdeoloji kavramı Bourdieu'nun çalışmalarında merkezi bir konumda bulunmasa da, onun kavramsal dünyasının ideoloji ve söylem tartışmalarında mevcut bulunan temel argümanları anımsatan bir çerçeve çizdiğini iddia ediyoruz. Bu eksenden hareketle Bourdieu'nun habitus, pratik, doxa, sembolik iktidar ve sembolik şiddet gibi kavramlarını inceliyor ve söz konusu kavramların hem anatomisine hem de birbirleriyle ilişkilerine bakıyoruz. Bu kavramların ideoloji ve söylem tartışmaları açısından nasıl operasyonel olabileceğini gösteriyoruz. Çalışmamızda Bourdieu'nun kavramsal çerçevesinin ideoloji ve söylem tartışmalarmm sosyolojik veçhesini genişlettiğini ve Pierre Bourdieu'nun ideoloji ve söylem tartışmalannm tarihindeki, Marx'tan Foucault'ya, birçok anıtsal isimle birlikte okunabileceğini savunuyoruz.
Özet (Çeviri)
The debates concerning ideology and discourse have a rich and complicated history. Moving from this history, this thesis aims to investigate how Pierre Bourdieu, one of the most important sociologists in Europe, can be read on the debates concerning ideology and discourse. Although the term ideology is not particularly central to Bourdieu's work, we assert that his conceptual world tell us a story which is pertinent to the ones in ideology and discourse debates. Moving from this axis, we shed light upon Bourdieu's concepts such as habitus, doxa, field, symbolic power and symbolic violence. We examine both the anatomy of the concepts mentioned and their relationships with each other. We show that how these concepts can be operational from the angle of the debates on ideology and discourse. In our study, we argue that Bourdieu's conceptual framework extend the sociological dimension of the debates concerning ideology and discourse and Pierre Bourdieu can be read with the other monumental names, from Marx to Foucault, in the history of the debates. iv