Star models: An application to Turkish inflation and exchange rates
Yumuşak geçişli otoregressif modeller: Türkiye enflasyonu ve döviz kuru üzerine bir uygulama
- Tez No: 147789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİR ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak geçişli otoregresif (STAR) modeller, Enflasyon, Nominal döviz kuru, Asimetri, Doğrusalsızlık, Smooth transition autoregressive (STAR) model, Inflation, Nominal exchange rate, Asymmetry, Nonlinearity. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz YUMUŞAK GEÇİŞLİ OTOREGRESSİF MODELLER: TÜRKİYE ENFLASYONU VE DÖVİZ KURU ÜZERİNE BİR UYGULAMA YILDIRIM, Dilem Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nadir ÖCAL Aralık 2004, 85 sayfa Son yıllarda gelişmekte olan ampirik yazm, makroekonomik değişkenlerin dinamiğini oluşturan mekanizmanın asimetrik olabileceğini göstermektedir. Bu ampirik bulgulardan esinlenerek, bu tez yumuşak geçişli otoregresif modelleri kullanarak Türkiye'nin enflasyon ve nominal döviz kurları verilerindeki olası asimetrik dinamiği araştırmaktadır. Tahmin sonuçları, analiz edilen değişkenlerin güçlü doğrusal olmayan yapılar içerdiğim ve bu yapıların yumuşak geçişli otoregresif (STAR) modellerle modellenebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STAR MODELS: AN APPLICATION TO TURKISH INFLATION AND EXCHANGE RATES YILDIRIM, Düem M.S. in Economics Supervisor: Associate Prof. Dr. Nadir ÖCAL December 2004, 85 pages The recent empirical literature has shown that the dynamic generating mechanism of macroeconomic variables can be asymmetric. Inspiring from these empirical results, this thesis uses a class of nonlinear models called smooth transition autoregressive models to investigate possible asymmetric dynamics in inflation and nominal exchange rate series of Turkey. Estimation results imply that variables under consideration contain strong nonlinearities and these can be modeled by STAR models.