Intellectual property management strategy in new technology-based start-up companies
Yeni teknoloji tabanlı start-up şirketlerindeki fikri mülkiyet yönetimi stratejisi
  1. Tez No: 147791
  2. Yazar: BANU AKTALAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: FM Haklar, FM Yönetimi, FM Stratejisi, Teknoloji-Tabanlı Start-Up Şirketleri, Risk Sermayesi, IP Rights, IP Management, IP Strategy, Technology-Based Start-Up Firms, Venture Capital. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Teknoloji-tabanlı bir şirket oluştururken fikri mülkiyet yönetimine ilişkin stratejiler belirlemek yapılması gereken en önemli işlerden biridir. Fikri mülkiyet yönetimi, teknoloji- tabanlı start up şirketinin rekabet avantajlarını geliştirmek, dolayısıyla karlılığını arttırmak ve yeni teknolojiler geliştirmeye devam etmesini sağlamak amacıyla gelecekteki gelişmeler için güvenli teknolojik platform oluşturmak suretiyle rakiplerin yeni oluşan pazarlara girişlerini engellemeyi, rakiplere karşı caydırıcı güç yaratmayı ve yeni ürünlerinin kopyalanmasını önlemeyi hedefleyen stratejik bir beceri olarak kabul edilmelidir. Bu çalışmanın amacı teknoloji-tabanlı start-up şirketinde fikri mülkiyet yönetim stratejisinin neden ve nasıl geliştirilip uygulanması gerektiğini inceleyen bir kılavuz oluşturmaktır. Bunun yanısıra yüksek teknoloji firmalarının yapılarını karakterize eden özelliklerden her biri farklı fikri mülkiyet yönetim stratejisi gerektiren üç farklı yeni teknoloji tabanlı firma çeşidi oluşturulabildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
To draw up an intellectual property management strategy is one of the most important tasks to do when starting up technology-based companies, which play a very important role in the knowledge-based economies. IP management due to protection must be regarded as a strategic asset aimed at improving the competitive advantages, increasing the revenue of a technology-based start up company and encouraging to continue to develop new technologies, by securing a technological platform for a future development, preventing competitors from gaining access to emerging markets, creating retaliatory power against competitors and preventing innovative products from being plagiarized. Through this study the aim is forming a guide including why and how an IP management strategy develop and implement to a new technology-based start up company. Beside these it is proved that from the properties that characterize the start-up configuration of a high-tech firm there can be derived three organizational archetypes of firms each of which requires different IP management strategies.