The role of hope and study skills in predicting test anxiety levels of university students
Umut ve çalışma becerilerinin üniversite öğrencilerinin sınav kaygısını yordamadaki rolü
- Tez No: 147792
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Umut, çalışma becerileri, duyuşsallık, kuruntu (endişe), sınav kaygısı, Hope, study skills, worry, emotionality, test anxiety IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, umut ve çalışma becerilerinin kız ve erkek üniversite öğrencilerinin sınav kaygısını yordamadaki rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin 4 farklı lisans programında öğrenim görmekte olan 442 öğrenci araştırmaya katılmıştır. Veriler Durumluk Umut Ölçeği' nin Türkçe formu (Snyder, 1996), Umut Ölçeği'nin Türkçe formu (Akman & Korkut, 1993), Çalışma Becerileri Ölçeği (Yıldırım, Doğanay & Türkoğlu, 2000) ve Sınav Kaygısı Envanteri'nin Türkçe Formu (Albayrak-Kaymak,1985; Öner, 1986; 1990; Öner & Albayrak Kaymak, 1986) kullanılarak toplanmıştır. Durumluk Umut Ölçeği'nin uyarlama çalışması ve Çalışma Becerileri Ölçeği'nin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları da bu araştırmanın bir parçası olarak yapılmıştır.Umut ve çalışma becerilerinin kız ve erkek üniversite öğrencilerinin sınav kaygısını yordamadaki rolünü araştırmak için, kız ve erkek öğrencilerin duyuşsallık ve kuruntu alt ölçek puanlarına dört ayrı aşamalı regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular, kız öğrencilerin sınav kaygılarının duyuşsallık boyutunu durumluk umut, sürekli umut, derse katılma ve etkili okuma puanlan yordamaktayken, kuruntu boyutunu durumluk umut, derse katılma ve etkili okuma puanlarının yordadığını göstermiştir. Erkek öğrencilerin duyuşsallık boyutunu ise durumluk umut, sınava hazırlanma, sürekli umut ve dinleme becerileri puanlan; kuruntu boyutunu ise durumluk umut, sınava hazırlanma, sürekli umut, motivasyon, sağlık ve beslenme ve yazma puanlannın yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating the role of hope and study skills in predicting test anxiety levels of female and male university students. The sample consisted of 442 students from four different undergraduate programs of Faculty of Education at Ege University. Turkish version of State Hope Scale (SHS, Snyder, 1996), Turkish form of Dispositional Hope Scale (DHS, Akman & Korkut, 1993), Study Skills Scale (SSI, Yıldırım, Doğanay & Türkoğlu, 2000) and Turkish form of Test Anxiety Inventory (TAI, Albayrak-Kaymak,1985; Öner, 1986; 1990; Öner & Albayrak Kaymak, 1986) were used for data collection. Adaptation study of the SHS and validity and reliability studies of the SSI were also conducted as part of the study. For the purpose of investigating the role of hope and study skills in predicting worry and emotionality dimensions of test anxiety, four stepwise multiple regression analyses were conducted separately for the worry and emotionality subscales scores of females and males. SHS scores, DHS scores, Course Participation subscale scores and Effective Reading subscale scores appeared as significant predictors for the emotionality scores, whereas SHS scores, Course Participation subscale scores and Effective Reading subscale scores emerged as significant predictors of the worry scores for the female group. The State Hope Scale (SHS) scores, Preparation for Exams subscale score, the Dispositional Hope Scale Scores (DHS), and Listening Subscale scores predicted the emotionality scores of the male students, and the State Hope Scale (SHS) scores, Preparation for Exams subscale, the Dispositional Hope, Motivation subscale, Health and Nutrition subscale and Writing Subscale scores predicted the worry scores of the male students.