Heidegger and Derrida on death
Heidegger ve Derrida'da ölüm kavramı
  1. Tez No: 147790
  2. Yazar: BARIŞ ŞENTUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ERGÜDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, Jacques Derrida, Martin Heidegger, görüngübilim, yapısöküm, Death, Martin Heidegger, Jacques Derrida, phenomenology, deconstruction IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz HEIDEGGER VE DERRİDA'DA ÖLÜM KAVRAMI Şentuna, Banş Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Akın Ergüden Aralık 2004, 87 sayfa Bu çalışma iki okumaya dayanmaktadır. Birincisi Martin Heidegger' in Varlık ve Zaman kitabının birinci bölümü; ikinci okuma Jaques Derrida'mn Aporias kitabıdır. İlk okuma ölümün görüngübilim açısından incelenmesini içermektedir. Heidegger' in düşünce kurgusu anlatılmıştır. İkinci bölüm ise, Derrida'mn Heidegger'in Varlık ve Zaman kitabındaki ölüm kavramım yapısöküm etmesi incelenmiştir. Tez ve sonuç bölümü ise, her iki filozofun temelde ne kadar benzer olduğunu, öte yandan bir o kadar da ayrı olduklarını göstermeye çalışmaktadır. Bu düşünce her iki filozof karşılaştırılarak ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEIDEGGER AND DERRIDA ON DEATH Şentuna, Bans M.Sc, Department of Philosophy Supervisor : Prof. Dr. Akın Ergüden December 2004, 87 pages This thesis is based on two readings on death. The first one is Martin Heidegger's Being and Time chapter two, part one and the second one is Jacques Derrida's Aporias. The first reading is based on the phenomenological analysis of death. The line of argument of Heidegger is figured out. The second reading is based on Derrida's deconstruction of Heidegger's account of death in Being and Time. The thesis and the conclusion part is based on the idea that, on death, these philosophers are fundamentally similar and radically different. This is shown by the comparison of these philosophers.