New interpretations of domestic space and life: The emergence of apartment buildings in nineteenth century İstanbul
Konut mekanı ve yaşamı üzerine yeni yorumlar: Ondokuzuncu yüzyılda İstanbul'da apartmanların ortaya çıkışı
  1. Tez No: 147796
  2. Yazar: DİLŞAD GÖZÜBÜYÜK MELEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LALE ÖZGENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: On dokuzuncu yüzyıl İstanbul'u, Galata-Pera, apartmanlar, mekansal özellikler, mahremiyet vıı, Nineteenth century Istanbul, Galata-Pera, apartment buildings, spatial features, privacy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu tez on dokuzuncu yüzyılın sonlarında İstanbul ve özellikle Galata-Pera bölgesinde yapılmaya başlanan apartmanların ortaya çıkardığı mimari ve kültürel değişimleri çalışacaktır. Osmanlı İmparatorluğu' ndaki modernleşme çabalan ve on dokuzuncu yüzyıl öncesi geleneksel Osmanlı evi ve gündelik yaşamı tezin ilk bölümlerini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, batılılaşma döneminde geliştirilen yeni imar düzenlemeleri, mimari akımlar ve bina tipoloj ilerini de içeren mimari ve kentsel düzenlemelerle, yeni kültürel alışkanlıkları ve yaşam tarzlarım kapsayan sosyal ve kültürel değişimler de çalışılmıştır. Değişik plan, boyut ve konumlamalara sahip bir grup apartman binası hol, giriş holleri, koridorlar, 'yaşama' mekanları ve ıslak mekanlar gibi mekanlara dikkat çekmek ve tartışmak için örnek olarak ele alınmıştır. 'Ev' ve gündelik yaşamın değişen anlamlan da aynca ele alınmıştır. Apartmanlardaki cephe düzenlemeleri, planlar, işlevsel ve mekansal özellikler ve mekanlardaki mahremiyet, ve gündelik yaşam ve oturanlann mahremiyeti geleneksel Osmanlı evi ve çağdaş Paris apartmanlan ile bir karşılaştırma oluşturacak şekilde çalışılmıştır. Sonuç olarak İstanbul apartmanlarında ortaya çıkan 'benzerlikler', vı'farklılıklar' ve 'yenilikler' tartışılmış ve sıralanmıştır. Ayrıca ileri sürülen tezlere katkı sağlamak amacıyla oluşturulan çeşitli tablolar çalışmanın sonuna eklemiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to study the architectural and the social changes brought by the multi-story apartment buildings which emerged in the nineteenth century Istanbul, in especially Galata-Pera region. A brief introduction to the modernization attempts of the Ottoman Empire, and also to the traditional dwellings and daily life of the Ottoman households before the nineteenth century constitute the first sections of the study. The architectural and the urban developments such as the new building regulations, architectural styles and building types as well as the social and cultural changes that brought new cultural habits and life styles in the modernization period, are also studied in this context. A group of apartments with different plans, size and locations are chosen as a sample so as to point out and discuss the layout of the constituent spaces like the halls, foyers, corridors, substantial rooms and wet spaces. Respectively the changing meaning of the 'house' and daily life are also pointed out. In relation to these, facade organizations, plans, functional and spatial features and the privacy of spaces in the sample apartment buildings and their flats, and the daily life and the privacy of the apartment residents are studied and discussed in comparison to the traditional Ottoman house and the contemporary Parisian IVapartments to present a comparative perspective. Consequently, 'similarities', 'differences', and 'innovations' concerning the nineteenth century Istanbul apartments are discussed and listed at the end of the thesis. Several tables which are designed to contribute to the arguments presented in the study are also added to the thesis.