Yedisu bölgesinin VI-IX. yüzyıllardaki sosyo-ekonomik yapısı
Socio-economic structure of Zhetysu district in the VIth-IXth centuries
- Tez No: 660920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURATBEK KOCOBEKOV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Yedisu bölgesi, Batı Göktürkler, Türgeşler, Karluklar, Sosyo-ekonomik yapı, Etnik, Yedisu şehirleri, Taraz, Merke, Zhetysu region, Western Göktürks, Turgeshs, Karluks, Socio-economic, Ethnic, Zhetysu cities, Taraz, Merke Борбордук Азия түрк элдеринин саясий
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Merkezî Asya'da yer alan ve Türk kavimlerinin önemli siyasî, ekonomik ve kültür merkezlerinden olan Yedisu bölgesi, başta Türk halkları olmak üzere birçok kavme ev sahipliği yapmıştır. Sulak ve verimli topraklara sahip olmasından dolayı, tarih boyunca göçebe halkların bölgeye yerleşmesinde önemli rol oynamıştır. II. yüzyıldan itibaren başta Sakalar olmak üzere; Usunlar, Yüeh-chihler, Asya Hunları, Göktürkler, Batı Göktürkler, Türgeşler, Karluklar ve Karahanlılar için önemli bir merkez olmuştur. Yedisu'yla ilgili ilk yazılı kaynaklar II. yüzyılda Çinliler tarafından kaleme alınmıştır. Bölgenin İpek yolu üzerinde olması, ticaretin bu bölgede yoğunlaşmasında önemli etken olmuştur. Yedisu bölgesinde iklimin oldukça fazla değişkenlik göstermesi, bölgede tarım ve hayvancılığın gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Bölgenin göçebelere sunmuş olduğu geniş imkânlar neticesinde bölgenin yerleşik yaşam alanına dönüştüğü, nüfus yoğunluğunun sürekli olarak artması sonucunda da şehirlerin ticari açıdan geliştiği söylenebilir. Bu çalışmada Yedisu bölgesinin VI-IX. yüzyıllar arasındaki sosyo-ekonomik yapısı incelenmiştir. Yedisu bölgesinin tarihiyle ilgili kaynakların büyük çoğunluğunu Rusça kaynaklar oluşturmaktadır. Bölge üzerinde yer alan nehirlerin hangileri olduğu yönünde ortak bir görüş bulunmamakla birlikte, bu konuda bilim insanlarının farklı yorumları yer almaktadır. Bu görüşlerin farklı olmasındaki temel unsur, bölge üzerinde ondan fazla nehir yatağının bulunması ve bu nehirlerin hangilerinin Yedisu bölgesinden geçtiği yönünde ortak bir görüş olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada Yedisu bölgesiyle ilgili Sovyetler Birliği döneminde yapılmış olan bilimsel çalışmalarla ilgili geniş literatür taraması yapılmıştır. Bu araştırmayla ilgili ağırlıklı olarak Rusça kaynaklardan yararlanılmıştır. Bölgenin çalışma sahaları sınırlandırıldıktan sonra konuyla ilgili kaynaklar toplanmıştır. Dönemle ilgili yapılmış olan bilimsel çalışmalar, dergiler, makaleler incelenmiştir. Arkeolojik verilerden elde edilen bulgulardan da yararlanılmıştır. Bu çalışma;“Yedisu Bölgesinin Tarihi Coğrafyası: Jeopolitik Önemi, Siyasi Durumu ve Etnik Yapısı”,“Yedisu Bölgesinin Sosyal Yapısı”ve“Yedisu Bölgesinin Ekonomik Yapısı”olmak üzere üç ana başlık altında oluşturulmuştur. Tezin giriş kısmında tezle ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca araştırmanın amacı, yöntemi ve önemi üzerinde durulmuştur. Yedisu teriminin ortaya çıkışı yönünde elde edilen kaynaklar mukayeseli olarak değerlendirilmiştir. Bölgeyle ilgili araştırma yapan bilim insanlarının çalışmaları gözden geçirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, Yedisu bölgesinin tarihi coğrafyası, jeopolitik önemi, bölgenin siyasî tarihi ve etnik yapısı başlığı üzerinde durulmuştur. Yedisu teriminin tarihsel gelişimi hakkında da kaynaklar yardımıyla genel bir değerlendirme yapılmıştır. Bölgede bulunan yedi ana nehir üzerine günümüze kadar yapılan araştırmalar ve incelemeler üzerinde kapsamlı bir incelemede bulunulmuştur. Yazılı kaynaklardan bölgenin tarihi ve kültürel yapısı üzerine yapılan araştırmalar incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde“Yedisu Bölgesinin Sosyal Yapısı”başlığı altında aile, din, dil, hukuk, Devlet teşkilatı ve bölgenin yerleşim düzeni gibi başlıklar üzerinde durulmuştur. Belirtilen konu başlıkları üzerinde birinci el kaynaklar ve modern dönem kaynakları detaylı şekilde incelenerek araştırılan dönemle ilgili önemli bulgular ortaya çıkarılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde“Yedisu Bölgesinin Ekonomik Yapısı”başlığı altında yerleşik hayat ekonomisi, göçebe hayat ekonomisi ve İpek yolu ticaretinde bölgenin önemi üzerinde durulmuştur. Birinci el kaynaklar ile diğer yerli ve yabancı kaynaklardan elde edilen literatür çalışmalarından VI-IX. yüzyıllarda Yedisu bölgesinin ekonomik, tarihi ve kültürel gelişimi hakkındaki bilgilerin tespit edilmesi, araştırma süresince tespit edilen yeni bilgilerle VI-IX. yüzyıllardaki Yedisu tarihinin boşluklarının tamamlanması konu edilmiştir. Sonuç kısmında Yedisu bölgesinin tarihî coğrafyası analiz edilmiştir. Araştırma yöntemiyle sistematik bir yaklaşım kullanılmıştır. Araştırma yöntemi tarihsellik, nesnellik, tutarlılık ilkesine dayanmıştır. Bilgi toplamada modern tarih araştırmalarıyla birlikte eski dönemlere ait birinci el kaynakların karşılaştırılması sonucunda elde edilen bulgular mukayese edilerek bir sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Zhetysu, one of the most important political, economic, and cultural centers of the Turkish tribes since the Asian Huns, has been an inhabitance area for many tribes, Turkic ones being in a lead. Throughout history, it has played an important role in the settlement of nomads in the region due to its wet and fertile land. From the beginning of II B.C., Zhetysu has been a capital for the Sakas Vusuns, Yuezhihs, the Asian Huns, Gokturks, Western Gokturks, Turgeshs, Karluks and Karakhanids. It has served as an important bridge in the transition of Turkic tribes from the east to west. The first written sources about Zhetysu were written by the Chinese in the II century. The fact that the region is on the Silk Road has been an important factor in the concentration of trade in this region. The high variability of the climate in the Zhetysu region played an important role in the development of agriculture and animal husbandry in the region. It can be said that as a result of the wide opportunities that the region offered to the nomads, the region turned into a settled living space, and as a result of the continuous increase in population density, the cities developed commercially. This study has researched a socio-economic structure of Zhetysu region between the VI-IX centuries. Most of the sources related to the history of the Zhetysu region are in Russian language. Although there is no common opinion about the rivers in the region, there are different interpretations of scientists on this issue. The main reason for the difference of these views is that there are more than ten river beds in the region and there is no consensus about which of these rivers pass through the Zhetysu region. There has been a wide literature review made on the scientific studies conducted in the Soviet Union period on the Zhetysu region. Russian sources were mainly used for this study. Historical and theoretical methods have been applied. Resources related to our subject were collected after the study areas of the region were limited. Scientific studies, journals and articles related to the period were examined. Findings obtained from archaeological data were also used. This thesis consists of three main titles:“Historical Geography of the Zhetysu Region: its political and historical structure”,“Social Structure of Zhetysu Region”and“Economic Structure of Zhetysu Region”. General information about the thesis is given in the introduction part of the thesis. In addition, the purpose, method and importance of the research were emphasized. The sources obtained for the emergence of the term Zhetysu were evaluated comparatively. Researches of scientists doing research on the region have been reinterpreted. The concept of Zhetysu, the geographical location of the region, its strategic importance and geopolitical importance, the political history and ethnic structure of the region, and the domestic and foreign policy issues in the region were discussed in the first part of the study. General evaluation was made about the historical development of the term Zhetysu with the help of resources. Extensive research has been made on the researches and studies carried out on the seven main rivers in the region until today. Studies on the historical and cultural structure of the region have been analyzed from written sources. Under the heading of the social structure of the Zhetysu region (family, religion, language, law), organization of the state and the settlement order of the region were emphasized in the second part of the study. First-hand sources and modern period sources were reinterpreted on the mentioned subject headings and important findings related to the research period were revealed. The importance of the region in settled life economy, nomadic life economy and Silk Road trade under the title of Economic structure of Zhetysu region were examined in the third part of the study. The determination of information about the economic, historical and cultural development of the Zhetysu region in the VI-IX centuries from the first-hand sources and literature studies obtained from other domestic and foreign sources, completing the gaps in the history of Zhetysu region in the VI-IX. centuries with the new information identified during the research have been mentioned in the research. The historical geography of the Zhetysu region has been analyzed in the conclusion part. A systematic approach was used with the research method. The research method is based on the principles of historicity, objectivity and consistency. Conclusion was reached by comparing the information obtained as a result of comparing the first-hand sources in collecting information, belonging to the old periods with modern history researches.