Trust and self-disclosure in the context of computer mediated communication
İnternet ortamında iletişim bağlamında güven ve kendini açma
- Tez No: 147797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnternet, İnternet Ortamında İletişim, Kendini Açma, Güven. vı, Internet, Computer Mediated Communication, Self-Disclosure, Trust. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, İnternet ortamında iletişimin kişilerarası ilişkilerde güven ve kendini açma gibi iki önemli kavram üzerindeki etkilerine ışık tutmayı amaçlamıştır. İnternet ortamında iletişimin yüzyüze iletişimden, ilişkilerin kurulması, geliştirilmesi ve sürdürülmesinde anahtar role sahip güven ve kendini açma kavramları bağlamında ne ölçüde farklılaştığı veya yüzyüze iletişime ne ölçüde benzediği araştırılmıştır. Sonuçlar İnternette eşzamanlı iletişimde bulunan 100kişiden elde edilmiştir. Verilerin elde edilmesinde İnternet ortamında uygulanan, birçok ölçekten oluşan bir anket kullanılmıştır. 2 (iletişim ortamı: yüzyüze iletişim - İnternet ortamında iletişim) X 2 (ilişkide yakınlık: güven - kendini açma) ANOVA tekrarlı ölçüm sonuçları iletişim ortamı temel etkisi ve ilişkide yakınlık temel etkisi açısından anlamlı bulunmuştur. Yüzyüze iletişim sözkonusu olduğunda ilişkide yakınlık açısından daha yüksek değerler elde edilmiş ve kişilerin kendilerini açma ölçümleri güven ölçümlerine oranla daha yüksek bulunmuştur. İletişim ortamı ve ilişkide yakınlık açısından aynı zamanda etkileşim saptanmıştır. Yüzyüze iletişimde, kişilerin güven ve kendilerini açma puanlan arasında anlamlı bir fark bulgulanmamışken, İnternet ortamında iletişimden elde edilen güven puanları, kendini açma puanlarından anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Buna ek olarak, sonuçlar, hem güven puanlarının hem de kişilerin kendilerini açma puanlarının İnternet ortamında iletişimde, yüzyüze iletişime oranla anlamlı derecede düşük olduğunu göstermektedir. Çalışmanın hipotezlerini tam olarak olmasa da kısmen destekleyen sonuçlar, literatür kapsamında teoride ve pratikteki etkileri açısından tartışılmıştır. Sınırlılıklar ve olası farklı durumlar da sonuçlar üzerindeki potansiyel etkileri bakımından belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to shed light on the effects of computer mediated communication on self-disclosure and trust which appear to be the two important concepts within interpersonal relations. To what extent the computer mediated communication differs from or similar to face-to-face communication in terms of trust and self-disclosure which play a key role in the establishment, development and maintenance of relationships was explored. Results were obtained from 100 people mwho participated in synchronous communication via Internet. Computer administered multi scaled questionnaire was used for data collection. Results of 2 (communication medium: face-to-face vs. computer mediated communication) X 2 (intimacy of relationship: trust vs. self-disclosure) repeated measures of ANOVA revealed a significant main effect for communication medium and intimacy of relationship indicating that subjects reported more intimate relationships for face-to-face communication and the reported levels of self-disclosure were found to be higher than the reported levels of trust. Also an interaction was found for communication medium and intimacy of relationship. Although in terms of face-to-face communication no significant differences were found between trust and self- disclosure scores, trust scores were found to be significantly lower when people communicate via Internet. In addition, findings revealed that both measures of trust and self-disclosure were significantly lower in computer mediated communication condition than in face-to-face communication. Findings which did not completely but partially supported the hypothesis of the study were discussed within the context of literature and in terms of their theoretical as well as practical implications. Limitations and possible confounds were also mentioned for their potential influence on the results.