The role of secularization within the Turkish nation state building process
Türk ulus devlet inşaası sürecinde laikleşmenin rolü
  1. Tez No: 147795
  2. Yazar: ÖZGÜR SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus-devlet, laikleşme, laiklik, Türk modernleşmesi, ulusal kimlik. vıı, Nation-state, secularization, secularism, Turkish modernization, national identity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk ulus-devlet inşaasında sekülerleşme hareketini çözümlemek ve bu amaçla dinin devlet kontrolü altına alınmasını irdelemektir. Çalışmada, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı, bu sürecin kurumsal bir sonucu ve yansıması olarak görülmektedir. Bu somut yansıma ayrıca, din üzerindeki devlet kontrollü toplumsal değişimin bir örneği olarak görülmektedir. Devlet kendi meşruluğunu ve söylemini Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden yeniden üretmektedir; bundan dolayı Bu kurumun bazı yayınlan ve hutbeleri analiz edilecektir. Öte yandan, devlet söyleminde laiklik, din ve devlet işlerinin ayrılığı ve devletin tüm inançlara eşit mesafede durması olarak tanımlanmıştır. Laikliğin devlet söylemindeki tanımı ile bunun kurumsal uygulaması arasındaki tezat ya da uyuşmazlık eleştirilicektir. Tanım ile uygulama arasındaki ilk tezat devlet işleri ve din işlerinin entegrasyonudur. Diyanet İşleri Başkanlığı 'nın bu çalışmada incelenecek olan yayın ve hutbelerinde de, devletçi söylemin meşruluğu din işleri üzerinden yaptığı ve devletçi söylem ile dini söylemin buy olla içice geçtiği anlaşılmaktadır. İkinci tezat ise bu pratiğin tek bir mezhep üzerinden yapılmasıdır ki; bu durum devletin tüm inançlara eşit, tarafsız tutumu önünde bir engeldir. Devletin, meşruluğunu tek bir Sünni-Hanefî inancın esasları yoluyla, tek bir mezhep üzerinden yapması, devletin inançlar arasında taraf vitutmasına yol açmaktadır. Son olarak, tarihsel analiz sonucu, dinin egemen devlet ideolojisi için araçsallaştınlmasınm ve bu yolla dinin devlet hegemonyası altına alınıp manipule edilmesinin Osmanlı 'ran son döneminden bu yana devam eden bir süreç olduğu anlaşılacaktır. Anayasal tanımda ve kurumsal dönüşümlerde sekülerleşmeyi gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti 'nin pratikteki bu uygulamalarıyla, Osmanlı geçmişinden gelen din-devlet entegrasyonunu bazı yönleriyle devam ettirdiği anlaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to analyze the role of secularization within the Turkish nation-state building process between the late 19th and the early 20th century; hereby an emphasis will also be on the relations between the state and religion. This study will consider the Religious Affairs Directory as the key institutional actor in this process. This institutional reflection of secularization will be studied as an interesting case of state controlled social change on and over religion in society. The state reproduces its legitimization and discourse over the Religious Affairs Directory, therefore some publications and khutbas of that institution in 2003 and 2004 will be analyzed. On the other hand, secularization was defined on 5th February 1937 in the 1924 Constitution with the law numbered 3115, as the separation of the state and religious affairs and the equal distance of the state's position towards all beliefs and believers. The contradiction between the state's definition and institutional application of secularization will be criticized. The first contradiction is the integration of state and religious affairs. The statist discourse legitimizes the state ivthrough the religious affairs and as it will be seen in the analyzed publications and khutbas of the Religious Affairs Directory, the statist and religious discourses overlap each other. Since this overlapping enables the integration of state and religious affairs through the Religious Affairs Directory as a constitutional institution, the applications of this institution contradict with the constitutional definition of Turkish secularization. The second feature of the Turkish secularization is that the state applies this practice over only one sect (Sunni-Hannifin) which is an obstacle for the state's position against all the religious beliefs. The legitimization of the state is being done through the Sunni-Hannifin denomination and by this way the state takes a side among the various beliefs. Lastly, as the results of the historical analysis of this study reveal, it will be understood that the practice of manipulating the religion under the hegemonic state ideology is a tradition inherited from the late Ottoman period. The Republic of Turkey, which realized secularization within a constitutional definition and through institutional transformations, has continued to integrate the state with religion.