İnstitutional and attitudinal determinants of women's legislative recruitment: The case of the Republican People's Party
Kadınların yasama organlarına yerleştirilmesi ve seçicilerin parlementoya girmek isteyen kadınlara yönelik tavırları: Türkiye'de Cumhuriyet Halk Partisi örneği
  1. Tez No: 147798
  2. Yazar: ÖZGE ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN ASLAN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yasama organlarına yerleştirme, siyasi sistem, parti örgütü, aday belirleme, Cumhuriyet Halk Partisi seçicileri, olumlu ayrımcılık stratejileri, kota uygulamaları. vii, Legislative recruitment, political system, party organization, candidate nomination, the Republican People's Party selectors, positive discrimination strategies, quota practices
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tez, Türkiye'de kadınların yasama organlarına yerleştirilme sürecini, parti seçldrderinin kadınların siyasi temsilinin artırılmasına yönelik bakış açıları da dahil Türk siyasi sisteminin belirli özelliklerinin birbirleriyle olan ilişkilerine odaklanarak incelemiştir. Daha önce yapılan araştırmalarda belirtildiği gibi, Türkiye'de kadınların parlamenter temsilinin düşük düzeyde olmasının nedenlerinden biri, siyasi partilerdeki aday seçicilerin, seçimlerde kadın adayları yeterince desteklememesidir. Buna bağlı olarak, bir siyasi sistemi oluşturan politik kültür, parti sistemi ve seçim sisteminin kadınların siyasi hayata vikatılımlarını desteyici nitelikte olmamasının kadınların yasama organlarına yerleştMlmemelerine katkıda bulunması da muhtemeldir. Bu kurumsal ve tavırsal iki faktörün birbiriyle yalandan ilişkili olduğu düşünüldüğünde, sosyal demokrat bir parti olan CHP'nin 1990'larda 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde dahil kadın adaylara yeterince yer vermemesi, sadece CHP seçicilerinin kadınlara uygulanabilen kota gibi olumlu ayrımcılık mekanizmalarına yönelik tavırlarının değil, fakat aynı zamanda Türk siyasi sisteminin barındırdığı parti kurumsal faktörlerinin de incelenmesini gerektirmektedir. Bu çalışma, CHP 'deki kadınları destekleyen parti kültürünün ve seçicilerin kadınların siyasi entegrasyonuna olumlu bakış açılarının, kadınların yasama organlarına yerleştMlmesinin artırılması için yeterli faktörler olmadığım iddia etmektedir. CHP içindeki oligarşik yapı ve kurumsallaşma sorunlarının bir sonucu olan parti-içi demokrasinin zayıflığı kadınların yasama organlarına yerleştirilmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışma, CHP 'de kadınların yasama organlarına yerleştirilme düzeylerinin düşük olmasının, CHP'nin aday belirleme sürecini şekillendiren ataerkil seçkinler oligarşisini sürdüren kurumsal ve tavırsal faktörlerin birbirleriyle olan etkileşiminin bir sonucu olduğunu bulmuştur. CHP'nin parti söylemi ve pratikleri arasındaki boşluğun, bu çalışmada, CHP'nin sosyal demokrat değerleri içselleştirmede yaşadığı sorunların bir yansıması olduğu sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the process of women's legislative recruitment in Turkey by focusing on the interaction among the certain features of the Turkish political system including the attitudes of the party elite toward the enhancement of women's political representation. It has been demonstrated in earlier studies that one of the reasons behind women's low level of parliamentary representation in Turkey is the fact that the selectors in the political parties fail to support women candidates adequately in the elections. Related to that, women's legislative recruitment is also likely to be impeded by the unsupportive nature of the main dynamics of political system such as political culture, party system and the ivelectoral system. Considering the fact that these institutional and attitudinal factors are highly inter-related with each other, the insufficient number of women candidates nominated by the major social democratic party, the Republican People's Party in the 1990s, including the latest national elections on November 3rd, 2002 calls for an analysis of not only the attitudes of the RPP selectors toward positive discrimination mechanisms such as the quotas for women but also of the relevant party institutional factors rooted in the Turkish political system. The study contends that the RPP' s women-friendly party culture and selectors' positive perspectives towards women's political integration are not sufficient factors for the promotion of women's legislative recruitment within the party. The weakness of the intra-party democracy in the RPP which is particularly the result of the oligarchic structure and the problems with institutionalization significantly impede women's legislative recruitment within the party. The study has found that the low level of women's legislative recruitment in the RPP is a consequence of the interaction between the institutional and attitudinal factors within the RPP which perpetuates patriarchal elite oligarchy in the nomination process. The documented gap between the RPP's party rhetoric and practice in this study is found as the reflection of the party's problems in internalizing social democratic values.