The history and experience of Spanish, Greek and Portuguese agriculture in the European Union
İspanyol, Yunan ve Portekiz tarımlarının Avrupa Birliğindeki tarihleri ve tecrübeleri
  1. Tez No: 147806
  2. Yazar: YUSUF İLKER SALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS AKDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İspanya, Portekiz ve Yunanistan tarımı, AB Akdeniz genişlemesi. iv, Spanish, Greek and Portuguese agriculture, EU Mediterranean enlargement. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tezde Yunanistan, Portekiz ve İspanya'nın Avrupa Birliği üyeliği incelenmiştir. Ortak Tarım Politikası'na tam geçiş, İspanya, Portekiz ve Yunanistan'ın üretim, tüketim ve ticaret kalıplarını değiştirmiştir. Bu ülkelerin üretim yelpazeleri de intibaktan geçirmiştir. Sebze, meyve, balık ve diğer tipik Akdeniz ürünlerinin üretimi artmıştır. Tüketim kalıplan gelir esnekliği düşük ürünlerden gelir esnekliği yüksek ürünlere kaymıştır. Bu ülkelerin tarımsal ticaretlerinin yönü Avrupa Birliğine yönelmiştir. Komşu olunan AB ülkesi ile ticaret, diğerler AB üyesi ülkeler ile olan ticaret artışına göre daha hızlı artmıştır. Bu ülkelerin ticaret hacimlerinin büyük bir bölümü AB'nin Akdeniz ülkeleri ile gerçekleşmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Greek, Portuguese and Spanish accession of European Union is investigated. Agricultural production, consumption and trade patterns of Greece, Portugal and Spain have changed by the full application of Common Agricultural Policy. The commodity composition of these countries experienced an adjustment, too. The production of vegetables, fruits, fish and other typical Mediterranean products have increased. The composition of consumption has moved from low- income elastic products to high-income elastic products. The agricultural trade direction of these countries has shifted to the European Union. Trade with neighbouring EU member states increased relatively faster than the trade increase with other members of the European Union. Most of the trade volume of these countries is with the Mediterranean countries of the European Union.