Urban Alevilik: Self perceptions of the two neighborhoods in Ankara
Kentsel Alevilik: Ankaradaki iki semt bağlamında Alevilerin Alevilik algısı
  1. Tez No: 147805
  2. Yazar: KAMİL FIRAT
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA ŞEN, PROF. DR. BAHATTİN AKŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Alevilik, Dedelik, Musahiplik, Ayin-i Cem, Urbanization, Alevilik, Musahiplik, Dedelik, Cem ceremony iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bü çalışmada. Ankara'nın Dikmen ve Mamak semtlerinde Alevilerle yapılan görüşmelerde ve uygulanan anketlerde elde edilen bilgiler aracılığıyla Aleviliğin mahiyetinin, onun temel dinsel ve sosyal kurumlarının ve ritüellerinin kentsel ortam içinde Aleviler tarafından algılanma ve yorumlanma biçimleri ve bu biçimlere etkide bulunan sosyo-ekonomik, siyasal, kültürel ve etnik faktörlerin rolü araştırılmıştır. Araştırmanın amacı şudur: Kent ortamında yaşayan Alevilerin Aleviliği ve onun temel kurum ve ritüellerini algılama biçimlerinde anlamlı farklılıklar var mıdır? Eğer varsa, bu farklılıklara yol açan etmentler hangileridir? Bu amaçla toplam 208 anket uygulanmış ve 6 denekle de derinlemesine mülakat yapılmıştır. Bunun yanında denekler, herhangi bir Alevi kurumuna üye olup olmadığı baz alınarak, iki gruba ayrılmış ve aralarında kıyaslama yapma imkanı sağlanmıştır. Sonuçta, Aleviliğin ve onun temel kurum ve ritüellerinin algılanmasında anlamlı bir farklılaşma süreci olduğu görülmüş ve eğitim düzeyi, yaş, etnik köken ve bir Alevi kurumuna üye olup olmama durumunun Alevilerin farklı algılama ve yorumlama biçimlerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Based on field research carried out in two neighborhoods of Ankara, the primary aim of this study is to explore urban Alevilik and its basic characteristics as perceived by the Alevis which is compared with traditional Alevilik and its features as perceived by the Alevis in urban setting. Additionally, this study is to examine the basic factors that are behind the differences in perceptions of the Alevis, if there are some significant differences in the perception of Alevis regarding these subjects. In this context, a field research that consisted of 208 questionnaires that were applied to the Alevis who are syncretistic religious community and 6 in-depth interviews was carried out in order to examine the basic questions of this study in Ankara. Furthermore, I divided the respondents into four groups, according to whether state of membership of any Alevi association or not and the place of residence which based on different class positions, so that I could make a comparison between these groups. Besides age, educational level and ethnic origin of the respondents, whether or not state of membership of any Alevi association significantly affect the contents of Alevilik, its social and religious institutions and basic rituals as perceived by the Alevis. On the other hand, there is no meaningful relationship between the perceptions of Alevilik and its religious and social institutions and rituals and the place of residence of the respondents.