The NGOs as policy actors: The case of TÜSİAD with regard to Turkey's EU membership
Politik aktörler olarak STK'lar: Türkiye'nin AB üyeliği bağlamında TÜSİAD örneği
- Tez No: 147807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN DAĞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: STK'lar, Dünya Politikası, Baskı / Lobi Grupları, TÜSİAD vı, NGOs, World Politics, Pressure / Lobby Groups, TÜSÎAD IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma STK'larm hükümetlerin karar alma süreçleri üzerindeki etkisini, TÜSİAD örneğinde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik süreci ile iHşkilendirerek inceler. Öncelikle STK'larm uluslar arası politikada aktör haline gelmeleri incelenmiş, STK terimi tanımlanmış ve bu kuruluşların globalleşen dünyada değişen rolleri üzerinde durulmuştur. Karar alma süreçleri siyaset bilimi teorilerinden bağımsız incelenemeyeceği için, pluralist ve korporatist paradigmalar“güç”kavramım da içine alarak incelenmiştir. STK'larm üstlendikleri roller ve özellikle de lobi faaliyetleri açıklanmış ve Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecinde STK'larm önemi ve sivil toplumun gücü demokrasi kavramı ile beraber çahşılmıştır. Örnek çalışma olarak hem Türkiye'de hem de yurtdışında etkili lobi çalışmaları gerçekleştiren TÜSİAD ele alınmıştır. TÜSİAD 'm Batı' da tanımlanan anlamda bir STK olması ve devletin yürüttüğü“resmi diplomasi”yanında yurtdışında yürüttüğü“sivildiplomasi”incelenmiştir. TÜSÎAD'm yürüttüğü bu lobi faaHyetlerinin de yardımıyla Türkiye'nin, AB nezdinde, yurtdışında değişen imajı anlatılmıştır. Çalışma STK'lann Türkiye'nin demokratik ve ekonomik gelişimi için önemini vurgulayarak son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study explores the effectiveness of NGOs within the policy process and governments' decisions based on the case of TÜSÎAD's activities with regard to Turkey's full membership process in the European Union. It firstly explains the process by which NGOs' have become“actors”in world politics. The thesis, then, scrutinizes the role of NGOs in the policy process with regard to pluralist and corporatist paradigms and the concept of power since policy process can not be well understood without this theoretical background. After examining the roles of NGOs, especially the lobbying one, the importance of NGOs and strength of civil society for Turkey's integration to the European Union is discussed. The case of TÜSİAD with its effective lobbying activities mboth at home and abroad is studied to elaborate the changing role and expanding influence of NGOs in global politics. In doing so, TÜSÎAD's similarities to Western NGOs and the“civil diplomacy”it conducts are analysed. Then, the Association endeavours to create a positive image of Turkey abroad by its lobbying activities, are explained. The thesis ends by emphasizing the cruciality of NGOs with regard to the democratic and economic development of Turkey.