An assessment of pre-service teacher education program in relation to techonology training for future practice: A case of primary school teacher education program, Burdur
Öğretmen yetiştirme programının gelecekteki teknoloji kullanımı için teknoloji eğitimi bakımından değerlendirilmesi: Burdur, sınıf öğretmenliği bölümü durum çalışması
  1. Tez No: 147811
  2. Yazar: SACİP TOKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN KİRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Yetiştirme, Teknoloji Yeterliliği, Teknoloji Uzmanlığı, Öğretmen Adayı, Öz-yeterlilik. vıı, Teacher Training, Technology Competency, Technology Proficiency, Preservice Teachers, Self-efficacy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye Cumhuriyeti Süleyman Demirel Üniversitesi, Burdur Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği Bölümünde bulunan hizmet öncesi öğretmenlerin eğitim fakültesinde aldıkları teknoloji eğitimi sırasında gösterdikleri evrimsel değişimi ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın örneklemi 1086 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcıların, 262'si 1 sınıf, 269'u 2. sınıf, 288'i 3. sınıf ve 288'i 4. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Ayrıca, katılımcıların 43 5 'i erkek ve 644'ü de kızdır. Bu çalışmada betimsel araştırma yöntemi kullamlmıştır. Teknoloji Kullanımı Yeterlilik Anketi (TKYA) araştırmada veri toplama aracı olarak kuUanılmıştır. Bu anketin güvenirlik katsayısı.96 bulunmuştur. Araştırmada, betimsel, ilgileşim, regresyon ve çok yönlü varyans analizleri kullamlmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, hizmet öncesi öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu kendini orta düzeyde teknoloji kullanıcısı olarak görmektedirler. Teknoloji kullanım yeterlilik sonuçlan ile cinsiyet, bilgisayar kullanım yılı ve bilgisayar ve internet sahibi olma değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda bilgisayar kullanım yılı teknoloji kullanım yeterliliğinin en önemli yordayıcısı olarak bulunmuştur. Son olarak vıteknoloji kullanım yeterliliği sonuçlarında cinsiyet, bilgisayar ve internet sahibi olma değişkenlerinin anlamlı bir farklılık oluşturduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tavsiyeler ve ileriye yönelik araştırma önerileri verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to reveal pre-service teachers' technology competencies during their four-year teacher training program at Burdur School of Education, Süleyman Demirel University in Turkey. The sample size is 1086 students from Primary School Teacher Education department. 262 is 1st year, 269 is 2nd year, 288 is 3rd year, and 265 is 4th year students. 435 are males, and 644 are females. The research design is non-experimental survey. Technology Use Self-Competency scale (TUSS) was used for the study. Reliability of the instrument is.96. The study is indicated that most of the pre-service teachers felt themselves as intermediate technology user. The descriptive, correlation, regression and higher-way ANOVA are applied. Gender, years of computer use and computer ownership and having access to internet variables are associated with significantly to technology use self- competency scores. Also the most useful predictor of technology use self competency is years of computer use. Finally, there is significant difference among categories of computer ownership and internet access, gender, years of computer on technology use self-competency. The recommendations and directions to future researches are presented. IV