NATO-Russia relations in the post-Soviet era: A new relationship in the making?
Sovyetler Birliği sonrası dönemde NATO-Rusya ilişkileri: Yeni bir ilişki mi doğuyor?
  1. Tez No: 147812
  2. Yazar: SEMA ATEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik Toplumu, NATO, Rusya, Genişleme, Security Community, NATO, Russia, Enlargement. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez NATO-Rusya ilişkilerini Soğuk Savaş sonrası dönemde özellikle NATO genişleme süreci çerçevesinde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Tezde NATO bir askeri birliktelik örgütü olmaktan çok üyelerinin birbirleri ile yaşadıkları sorunların çözümünde güç kullanmayı düşünmeyecekleri bir güvenlik toplumu olarak analiz edilmektedir. Ayrıca bu tezde NATO'nun Soğuk Savaş sonrası başlayan ve 1 1 Eylül 2001 sonrasında da devam eden değişim süreci incelenmekte olup, Rusya'nın Soğuk Savaş sonrasında NATO genişlemesine yaklaşımı ile 11 Eylül 2001 sonrası NATO- Rusya arasındaki güvenlik ilişkileri değerlendirilmektedir. Bu tez, Rusya'nın NATO ile olan ilişkilerini geliştirememesinin sebebini; Sovyetler Birliği sonrası dönemde Rus siyasi ve askeri eHtierinin Rusya'nın askeri yapısı ve güvenlik kültürünü NATO'nun kendini yeniden tanımlama çabası ve stratejisi ile uyumlu olarak değiş tirememesinden kaynaklandığını iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to portray the recent course of NATO-Russia relations in the post-Soviet era, especially in terms of the issue of NATO enlargement. In this thesis NATO has been considered not as military alliance but a security community in the sense that probably no NATO member would seriously consider the use of military force as a means of problem solving among themselves. Besides this thesis examines the current state of NATO and traces its transformation from the end of the Cold War to the post September 1 1 era. The thesis also examines the Russian foreign policy orientation in terms of NATO enlargement after the Cold War and it will also concentrate on the new security relationship after 11 September 2001 between NATO and Russia. The thesis argues that Russia's inability to improve its relations with NATO stands from the fact that post-Soviet Russian leadership has been unable to reform its military structure and security culture in accordance with NATO's attempts at redefining its identity and strategy in the post-Cold War.