The experiences of two generations of women in poverty: A case study in Çandarlı, Altındağ in Ankara
İki nesil kadınların yoksulluk deneyimi: Ankara, Altındağ, Çandarlı'da bir durum çalışması
- Tez No: 147818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KALAYCIOĞLU, DOÇ. DR. FİLİZ KARDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, kadın, kız, gecekondu, başa çıkma stratejileri. vi, Poverty, woman, daughter, squatter, coping strategies
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 350
Özet
Egemen ideolojiler nedeniyle, kadınların ve kızlarının eviçi yoksulluktan, erkeklerden daha fazla etkilendikleri argümanından yola çıkarak, bu çalışma kadınların ve kızlarının yoksulluk deneyimlerim tanımlamayı ve teorik çerçevede incelemeyi amaç edinmiştir. Öte yandan bu çalışma için, Ankara'nın gecekondu muhitlerinden birisi olan, Altındağ ilçesindeki Hıdırlıktepe mahallesinde, 30 kadın ve onların hanesindeki en büyük kızları ile bir alan araştırması yapılmıştır. Sözlü ve derinlemesine mülakat yoluyla kadınlara ve kızlara iki ayrı anket uygulamıştır. Bu tez birkaç önemli sonuç içermektedir. Bunlardan bir tanesi, kadınların ve onların kızlarının yoksulluk deyimleri, ailenin diğer üyelerinin deneyimlerinden farklıdır. Bir diğer sonuş ise kadınların yoksulluk deneyiminin kızlarına aktarılmasıdır. Fakat değişen sosyal çevre ve beklentilere bağlı olarak, kızların durumu annelerinden biraz daha iyidir; ve bu dudrum onlar için yoksulluktan kurtulma umudu yaratmaktadır. Hatta yoksulluğa karşı kadınların geliştirdiği geçinme stratejileri de onların yoksulluk düzeyleriyle de yalandan bağlantılıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EXPERIENCES OF TWO GENERATIONS OF WOMEN IN POVERTY: A CASE STUDY IN ÇANDARLI, ALTINDA? IN ANKARA Süheyla Türkyılmaz M.Sc, Department of Gender and Women's Studies Supervisor Assoc. Prof. Dr. Sibel Kalaycıoğlu June 2004, 336 pages This study attempts to focus on a narrower scope specifically is aimed to search for the possible explanations for women's and their daughters' poverty experiences by arguing that within the household, women and their daughters are more vulnerable to poverty than men because of the dominant ideologies. I have already implemented a field study in one of Ankara's squatter area which is called Hidirliktepe located in district of Altındağ with 30 women and their eldest daughters living in the same household. One of the qualitative interviewing techniques, in-depth interviewing, has been applied to the respondents and two different questionnaire frames used for mothers and the daughters. There are some important conclusions of the thesis. One of them is that poverty is experienced by women and their daughters different than the other members of the household. Another is that these experiences are also transferred to their daughters within the household. However, daughters are in a better condition than their mothers which might constitute a hope for their salvation from poverty because due to the changes in their social environments, their expectations alsochange. Moreover, survival strategies developed by women against poverty designate the level of poverty which is being experienced by women in the long term.