The influence of thematic instruction on the motivation of upper-intermediate preparatory school students of English for academic purposes (EAP) at METU
ODTÜ'de akademik amaçlı ingilizce (EAP) eğitimi alan ileri-orta düzey hazırlık okulu öğrencilerinin motivasyonu üzerinde tematik eğitimin etkisi
  1. Tez No: 147817
  2. Yazar: ALİSON ALEV OLGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV YEMENİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, motivasyon eksikliği, motivasyonsuzluk, iç motivasyon, dış motivasyon, amaca yönelik öğrenim, toplumsal amaca yönelik öğrenim, atıf. vı, Motivation, demotivation, amotivation, intrinsic motivation, extrinsic motivation, instrumental orientation, integrative orientation, attribution IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırma, sınıfta tematik eğitim uygulandığında Akademik Amaçlı İngilizce (EAP) öğrenen ileri-orta düzeydeki öğrencilerin motivasyonunun artıp artmadığını araştırmaktadır. ODTÜ Temel ingilizce Bölümü'nde (TİB), orta ve iyi düzeylerde tema-bazlı bütünleştirilmiş beceriler yaklaşımı ilk kez uygulanmıştır. Yönetimce yapılan ihtiyaç analizi sonucunda, hazırlık okulundaki öğrencilerin“gerçek hayat”ta olduğu gibi, bütünleştirilmiş becerileri kullanma gereksinimi duydukları fark edilmiştir. Dahası, içerik temel motivasyon faktörü olduğundan, tematik öğretim müfredatta bir gereklilik olarak görülmüştür. Bu bağlamda, ana amaçlardan biri hazırlık okulunda derslere katılan öğrencilerin motivasyonunu sağlamak olduğundan, ileri-orta düzeyde sınıflariçin bu öğretim metodunun kullanılmasının öğrenci motivasyonunu düzeltip düzeltmeyeceğini belirleme ihtiyacı doğmuştur. Bu araştırma için öncelikle bir pilot çalışma ve sonrasında da bu pilot çalışmaya dayanılarak geliştirilmiş olan detaylı görüşmeleri kullanan niteliksel bir analiz yapılmıştır. Bu nedenle, ilgili sorularda üç ayrı kaynaktan farklı veriler elde edilmiştir. Her bir 5-6 haftalık dönem sonunda, ayrı oturumlarda, ileri-orta düzey öğrenci grubundan 14 öğrenciyle, yönetimden iki idareciyle ve ileri-orta düzey gruba ders veren altı öğretmenle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler açısında bakıldığında, temalar/konular öğrencilerin ilgi alanları içinde yer aldığında, içerik, öğrenmeyi ve İngilizce yeterlilik düzeyini geliştirmiştir. Fakat, öğrenci motivasyonu üzerinde temaların ve konuların etki derecesi, büyük ölçüde, öğrencinin iç motivasyona sahip olup olmamasına bağlıdır. Öğrenci iç motivasyona sahip ise, içeriğin motivasyon konusunda hemen hemen hiç etkisi yoktur. Bu çalışma şunu göstermiştir: Temalar doğrusal ise ve konulara sınırlı açıdan yaklaşıyorsa, tema üzerinde çok fazla zaman harcanırsa, sözcük bilgisi açısından aktif olarak kullanılmayacak kelimeler öğretilirse, gereksiz detaylar üzerinde durulursa, zor ve akademik bir dil kullanılırsa, tüm bunlar sonuçta içerik açısından öğrenci motivasyonunun kırılmasına yol açmaktadır. Bu nedenle, daha çeşitli ve detaylı bir içerik gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This research inquires into whether the motivation of students learning English for Academic Purposes (EAP) at the upper-intermediate level improves when thematic instruction is employed in the classroom. This is the first time that a theme-based integrated skills approach was implemented at the Department of Basic English (DBE), METU at the intermediate and upper-intermediate levels. With the outcome of the needs analysis carried out by the administration, it was realized that students at the preparatory school needed to use integrated skills as reflected in 'real life'. Moreover, thematic instruction was seen to be a requisite in the new curriculum since content is a key motivating principle. iiiHence, since one of the main concerns was the motivation of students attending courses at the preparatory school, there was a need to examine whether using this mode of instruction at the upper-intermediate level was able to ameliorate student motivation. For this research, firstly a pilot study and then qualitative analysis using in-depth interviews developed on the basis of the pilot study was employed. Therefore, using a triangulation of different kinds of data on related questions, interviews were carried out with 14 students on three separate occasions at the end of each span from the upper-intermediate group, two administrators and six upper-intermediate instructors. From the point of view of the students it appeared that generally content encouraged learning and improved English proficiency if the themes/topics were found to be of interest. However, the degree of impact of the themes and topics on student motivation largely depended on whether the student was intrinsically motivated or not. If the student was intrinsically motivated, content had a nominal affect on motivating them. The study showed that if the themes are linear and have a parochial focus on topics, too much time is spent on a theme, a redundancy of lexical items are taught, unnecessary details are included, and difficult and academic language used, these led to student demotivation in respect of content. Thus, indicating a greater variety of content was needed.