Symbol space and meaning in Hittite architecture
Hitit mimarisinde sembol mekan ve anlam
- Tez No: 147834
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Hittitler, Hittit Mimarisi, Hittit Sanatı, Yazılıkaya, Din, Toplum VI, Hittities, Hittite Architecture, Hittite Art, Yazılıkaya, Religion, Society IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Hititlerin önemi, varolan çeşitli toplulukların kendi dil, kültür ve geleneklerini korudukları geniş bir yüzölçümüne yayılmış organize bir merkezi güç oluşturmalarından kaynaklanmaktadır. Hititlerin merkezi Hattuşa'da elde edilen arkeolojik buluntular, şehrin en geniş haline Büyük Krallık döneminde eriştiğini ve en görkemli ve anıtsal yapıların da bu döneme tarihlendiğini göstermektedir. Büyük Krallık döneminde son haline getirilmiş olan Yazılıkaya açık hava tapınağı, değişik dönemlerde Hattuşa'da inşa edilen ve boyutları birbirinden oldukça farklı pekçok tapınak arasında öne çıkan bir örnektir. Hattuşanın arkeolojik buluntularıarasında yer alan diğer belgelerden kraliyet arşivleri, Hititlerin evreni algılama biçimlerini aktarmaları bakımından önemlidirler. Ancak, tarihsel ve kavramsal olarak“uzak”olan antik dünyayı anlamak kolay bir iş değildir. Bu bağlamda, Yazı I ikaya açık hava tapınağına atfedilen anlamı yeniden düşünmenin ve yeniden yorumlamanın üstesinden siyasi, mimari ve dini yönleri gözönüne alarak gelinebilir. Bu çalışma, bilginin sınırlarının belirlenmesi işini tarihi bağlamla birlikte ele alarak, bilgiyi yeniden yorumlama girişimidir.
Özet (Çeviri)
The importance of the Hittites derives from the fact that they were an organized central power extending over a large territory within which a number of societies maintained their language, culture and traditions. The archaeological findings of Hattusha, the Hittite capital reveal that the city had reached its maximum limits during the Great Kingdom period and the most magnificent and monumental buildings of the city are dated to this period. Yazılıkaya, the open air sanctuary which reached to its final form during the Great Kingdom period too, is an outstanding example of the many temples constructed in Hattusha that belong to different periods and the dimensions of which are quite different from each other. Among the archaeological findings of Hattusha, the royal archives are other iiiimportant material evidence as they transmit us the Hittites' perception of the cosmos. However, understanding the antique world that is at a“distance”both historically and conceptually is not an easy task. In this context, rethinking and reinterpreting the meaning attributed to Yazılıkaya, the open air sanctuary, can only be achieved by considering the political, architectural and religious aspects together. This study is an attempt to reinterpret the material knowledge by drawing the appropriate limits of this knowledge with a contextual approach.