Relationship between self-costruals and future time orientations
Benlik kurguları ile gelecek yönelimleri ilişkisi
- Tez No: 147835
- Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Kurgulan, Gelecek Zaman Yönelimleri. vi, Self-construals, Future Time Orientations. iv
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin geleceğe ilişkin tutumları ve bu tutumların benlik kurgulan ile ilişkileri incelenmiştir. Örneklem yaş ortalaması 21 olan 303 ODTÜ öğrencisinden oluşmaktadır. Katılımcılara benlik kurgulan ve gelecek yönelimleri ile ilgili dört ölçek uygulanmıştır: Dengeli Bütünleşme-Aynşma Ölçeği (Balanced Integration-Differentiation Scale, İmamoğlu, 1998, 2002), Olumlu Gelecek Beklentisi Ölçeği (Positive Future Expectation Scale, İmamoğlu, 2001), Gelecek Zaman Yönelimi (Future Time Orientation Scale, Gjesme, 1979) ve bu çalışma için geliştirilen Geleceğe İlişkin Tutum Ölçeği. Dengeli Bütünleşme- Aynşma Ölçeği, ilişkisel yönelim (interrelational orientation) ve gelişimsel yönelim (self-developmental orientation) olmak üzere iki alt ölçekten oluşmaktadır. İlişkisel yönelim boyutunun üst ve alt gruplan sırasıyla, ilişkili (related) ve kopuk (separated) olmayı temsil ederken, gelişimsel yönelim boyutunun üst ve alt gruplan sırasıyla, kendileşmeyi (individuation) ve (normlara göre) kalıplaşmayı (normative patterning)temsil etmektedir. Gelecek Zaman Yönelimi Ölçeği'nin iki alt boyutu kullanılmışır. Bunlar ilgililik (involvement) ve hazırlıklı olmadır (anticipation). İlk boyut kişinin gelecek olaylara ne kadar odaklandığını yansıtırken, ikinci boyut kişinin gelecek olaylar için ne kadar iyi hazırlandığını ölçmektedir. Yapılan faktör analizleri Geleceğe İlişkin Tutum Ölçeği'nin olumlu (positive), korkulu (fearful) ve planlı (planful) yönelim olmak üzere üç boyuttan oluştuğunu göstermiştir. Analizler sonucunda bu yeni ölçek güvenirlik ve geçerlik bakımından yeterli bulunmuştur. Oluşturulan kısa formda ölçeğin yine benzer ölçüm özelliklerini taşıdığı görülmüş ve izleyen analizlerde ölçeğin bu kısa formu kullanılmıştır. Benlik yönelimi ve cinsiyete ilişkin çoklu varyans analizleri (MANOVA) gelecek zaman yönelimlerinin ilişkisel ve gelişimsel yönelimlerden etkilendiğini ancak cinsiyetten etkilenmediğini göstermiştir. İlişkisel yönelimleri yüksek olan bireylerin daha olumlu ve planlı ve daha az korkulu gelecek yönelimlerine sahip oldukları; gelişimsel yönelimi yüksek olan bireylerin ise daha planlı ve daha az korkulu gelecek yönelimlerine sahip oldukları görülmüştür. Yapılan diğer çoklu varyans analizi de Dengeli Bütünleşme-Aynşma Modeli tarafından öngörülen dört benlik tipinin (kopuk-kalıplaşma, ilişkili-kalıplaşma, kopuk-kendileşme, ilişkili- kendileşme) gelecek yönelimi bakımından anlamlı ve düzenli bir şekilde farklılaştığını göstermiştir. Model tarafından en uygun gelişme olarak öne sürülen ilişkili-kendileşmenin en olumlu ve planlı, diğer taraftan da en az korkulu gelecek yönelimleriyle bağlantılı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The present research investigated attitudes of the university students towards the future, as well as the relation between future time orientations and self- construals. The sample consisted of 303 Middle East Technical University students with a mean age of 21. Four scales were administered to respondents: the Balanced Integration Differentiation Scale (BID) (İmamoğlu, 1998, 2002), the Positive Future Expectation Scale (PFES) (İmamoğlu, 2001), the Future Time Orientation Scale (FTO) (Gjesme, 1979), and the Attitudes Towards the Future Scale, which was developed for the current study. The BID Scale consists of interrelational and self- developmental orientation subscales. The high and low ends of the interrelational orientation subscale represent relatedness and separatedness, respectively. While the high and low end scores of the self -developmental orientation subscale represent iiiindividuation and normative patterning, respectively. Two dimensions of the Future Time Orientation Scale were used, which are involvement and anticipation. The former dimension measures the degree to which an individual focuses on future events, and the latter one measures how well an individual prepares for future events. Factor analyses of the Attitude Towards the Future Scale yielded three factors, which are referred to as positive, fearful, and planful future orientations. Analyses indicated that this new measure has adequate validity and reliability. A short form of the scale was formed, which has similar metric qualities with the former one, and it was used in the following analyses. With regard to self-orientations and gender, a MANOVA test indicated that future orientations were affected by the interrelational and self-developmental orientations but not by gender. Individuals with high interrelational orientation scores were found to have higher positive and planful orientation scores, and lower fearful orientation scores. Individuals with high self-developmental orientation scores were found to have higher planful orientation and lower fearful orientation scores. A second MANOVA indicated significant differences among the four self- types suggested by the BID Model (i.e., separated patterning, related patterning, separated-individuation, related-individuation) on future orientations. A clear pattern was observed, in which the related-individuated respondents, representing the optimal development by the BID Model, seems to have the most positive and planful orientations and the least fearful orientation.