The analysis of Poland's accesion process to the European Union
Polonya'nın Avrupa Birliğine katılım sürecinin analizi
  1. Tez No: 147836
  2. Yazar: BAŞAK İLİSULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Polonya, Avrupa Birliği, genişleme, katılım müzakereleri. vııı, Poland, the European Union, enlargement, accession negotiations
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Avrupa kıtasının ve Batı ve Doğu Avrupa devletleri arasındaki ilişkilerin yeniden şekillenmesi açısından bir dönüm noktası olmuştur. Doğu Bloğunun çöküşünün ardından, yani Soğuk Savaş döneminin sonunda, ilişkiler yeniden şekillenmiş ve kıtanın doğusu ile batısı arasında ortak değerler, kurallar, siyasi ve ekonomik yapılar çerçevesinde bir yakınlaşma başlamıştır. Kıtadaki bu yeni gelişmeler neticesinde, Avrupa Birliğinin beşinci genişleme dalgası ortaya çıkmıştır. Bu genişleme hareketi, tüm Avrupa için tartışmalı bir konu olmuştur. VIPek çok araştırmacı ve düşünüre göre, Polonya'nın siyasi tarihi ve coğrafyası, Polonya'nın Avrupa Birliği için özel bir konu olarak algılanmasına neden olmuştur. Polonya, nüfusu ve coğrafyası nedeniyle Avrupa Birliği üyeliği için en zor aday olarak görülmüştür. Bu“özel konumu”nedeniyle Polonya'nın üyeliği, genişleme hareketi önündeki bir engel oluşturup oluşturmadığı açısından tartışılmıştır. Polonya'nın Birliğin bir üyesi olma hedefinin arkasındaki başlıca sebepler siyasi ve güvenlik ile ilgilidir. Diğer yandan üyeliğe ilişkin çekinceler, üyeliğin bazı gruplar için ortaya çıkaracağı olumsuz ekonomik etkiler ve sosyal çekinceler olmuştur. Katılım ve entegrasyon süreci tüm aday ülkeler için zor ve karmaşık bir dönem olmuştur. Polonya yeni kurumlar ve yapılar oluşturmuş ve pek çok kişiyi bu süreç için görevlendirmiştir. Polonya'da müzakereler ve tüm entegrasyon süreci için oluşturulan kurumsal yapılanma incelendiğinde, Polonya'nın iyi işleyen ve verimli bir yapı oluşturduğu ve istikrarlı bir entegrasyon süreci yürütebildiği görülmektedir. Müzakereler, her aday ülke ile 31 başlık altında yürütülmüştür. Bazı müzakere başlıkları kolay kabul edilen konulardan oluşurken, bazı müzakere konulan müzakere başlığının kapatılabilmesi için zor bir“pazarlık”süreci gerektirmiştir. Kişilerin serbest dolaşımı, sermayenin serbest dolaşımı (özellikle yabancıların gayrimenkul alımı), tarım, çevre, mali ve bütçesel hükümlerden oluşan beş müzakere başlığı, uzmanlık gerektiren ve zor müzakere başlıklarına örnek olarak kabul edilebilir. Sonuç olarak, Polonya, 1990'lardaki“ikiz hedef olan NATO ve AB üyeliğini elde etmiştir. Polonya, Avrupa Birliğinin ”büyük patlama" olarak adlandırılan en kapsamlı ve zor genişleme hareketindeki en tartışmalı adaylardan biri viiolarak algılanmasına rağmen, iyi işleyen koordinasyon mekanizmalarını oluşturmuş ve müzakereleri diğer aday ülkelerle beraber zamamnda tamamlamıştır. Polonya genişleme süreci için bir engel teşkil etmemiştir ve katılım sürecini başarılı bir şekilde sonuçlandırmıştır.
Özet (Çeviri)
The year of 1989 was a milestone in re-creation of the European continent and the relations between states of Western and Eastern Europe. After the collapse of Eastern Bloc, namely the end of the Cold War era, the relations were reshaped and there was a convergence of the Western and Eastern sides of the continent to common values, rules and political and economic structures. As a result of these new developments in the continent, the fifth enlargement wave of the European Union occurred. This was a controversial issue for the entire Europe. According to many scholars and researchers, Poland's political history and geography caused Poland to be perceived as a special case for the European Union. iiiPoland could be seen as the most difficult candidate for the European Union membership in terms of its population and size. Because of its so-called“special position”, its membership was discussed in terms of whether being a stumbling block in the enlargement process. The main motivations behind Poland's goal of being a member of the Union were political and security-related. On the other hand, the challenges of membership were mostly concerning economic effects of membership on“losers”of the process, and social issues. Accession and integration process was a very difficult and complex period for all candidate countries. Poland created new institutions, bodies and charged many people for this process. The analysis of the organisational structure established in Poland for negotiations and the entire integration process shows that Poland created a well-functioning and efficient structure and was able to execute a stable integration process. The negotiations were carried out in 3 1 chapters with each candidate country. While some negotiation chapters could be accepted as easy topics, some of them required a hard“bargaining”in order to close the chapter. Five problematic chapters, free movement of persons, free movement of capital (particularly acquisition of real estate by foreigners), agriculture, environment, financial and budgetary provisions, could be accepted as the examples of tricky and hard negotiation chapters. As a conclusion, it can be said that Poland achieved NATO and EU membership, which were its twin goals in 1990s. Although, Poland was perceived as one of the most controversial candidates in European Union's most comprehensive and difficult enlargement movement, the“big bang”, it could constitute well- ivfunctioning coordination mechanisms and conclude the negotiations on time with the other candidate countries. Poland did not become a stumbling block in the enlargement process and concluded its accession process successfully.