Losing the sight of the whole: A critical rewiev of three schools of international political economy on globalisation and the state
Bütünü gözden kaçırmak: Küreselleşme ve devlet bağlamında üç uluslararası siyasal iktisat yaklaşımının eleştirel bir değerlendirmesi
- Tez No: 147843
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Economics, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, devlet/piyasa ayrımı, küresel/ulusal ayrımı, düzenleme yaklaşımı, yeni-Gramscigil yaklaşım, içsel ilişkiler, açık Marksizm. vı, Globalisation, the state/market separation, the national/global separation, regulation approach, neo-Gramscian approach, internal relations, open Marxism. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, uluslararası siyasal iktisada hakim olan devlet/piyasa ve ulusal/küresel kavramsallaştırmalarının eleştirel bir incelemesi yapılmaktadır. Küreselleşme ve devlet analizlerinin birçoğunda, bu kavramsallaştırmaların ikici bir şekilde kurulduğu, ve aralarındaki içsel ilişkinin göz ardı edildiği vurgulanmaktadır. Bu bağlamda, günümüz uluslararası siyasal iktisat literatüründe hakim bir konumda olan ve küreselleşme ve devlet ilişkisini irdeleyen üç yaklaşım, düzenleme yaklaşımı, yeni-Gramscigil yaklaşım ve Açık Marksizm ele alınacaktır. Düzenleme ve yeni-Gramscigil yaklaşımlarının metodolojik ve kavramsal çerçevelerinin küreselleşme ve devlet arasında kurdukları ilişkiye de odaklanarak incelenmesiyle, söz konusu yaklaşımların devlet/piyasa ve ulusal/küresel kavramsallaştırmaları ikici olmakla eleştirilecektir. Söz konusueleştiri, ilişkisel bir devlet/piyasa ve ulusal/küresel kavramsallaştırmasına temel oluşturacak; ve küreselleşmenin kapitalizme içkin olduğu ve sermayenin emekten ayrı düşünülemeyecek küresel bir toplumsal ilişki olduğunun altını çizerek, devlet ve piyasayı kapitalist sosyal üretim ilişkilerinin içsel ilişkili formları olarak kavrayan Açık Marksist perspektiften çıkarımlar yapılarak geliştirilecektir.
Özet (Çeviri)
Within this thesis, the dominant conceptualisations of the state/market and the national/global within international political economy are put into a critical scrutiny. It is emphasized that within most of the analyses of globalisation and the state, these conceptualisations are built in a dualist manner and that the internal relation between them is ignored. Within this context, it will be focused on three prominent approaches in contemporary international political economy literature, namely regulation approach, neo- Gramscian approach and open Marxism which scrutinise the relation between globalisation and the state. Through an analysis of the methodological and conceptual frameworks of regulation and neo-Gramscian approaches with a particular focus on the relationship they posit between globalisation and the state, the political/ iiieconomic and the national/ global conceptualisations of these approaches will be criticised for being dualist. Such a criticism will be developed by deriving insights from open Marxist perspective which provides a relational conception of the political/economic and the global/national and, through emphasizing that globalism is inherent in capitalism and capital is a global social relation which cannot be taken as separate from labour, perceives the state and market as internally related forms of capitalist social relations of production.