Implications of multiple intelligences theory on 1st graders' literacy education
Çoklu zeka kuramının 1. sınıf ilk okuma yazma öğretimine yansıması
  1. Tez No: 147844
  2. Yazar: NİDA TEMİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN KİRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, 1. Sınıf Öğrencileri, İlk Okuma Yazma Öğretimi vıı, Multiple Intelligences Theory, 1 ST Graders, Literacy Education
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 343
Özet
Bu çalışmada, Çoklu Zeka Kuramının ilkelerinin 1. sınıf ilk okuma yazma öğretiminde hangi yollarla uygulandığı ve uygulamanın 1. sınıf öğrencilerinin derse, öğretmenlerine karşı eğilimine; 1. sınıf öğretmenlerinin öğrencilerine karşı eğilimine; 1. sınıf öğrencilerinin ilk okuma yazma başarılarına; 1. sınıf öğrencilerinin çoklu zekalarının gelişimine etkileri araştırılmıştır. Veri toplamak için, görüşmeler, gözlemler, kontrol formu, öğrencilerin ilk okuma yazma öğretimi hakkındaki resimleri ve yazıları, portfolyoları, fotoğraflar, yazılı dokümanlar ve Teele Çoklu Zeka Envanteri kullanılmıştır. Betimsel ve içerik analizi yapılmıştır. Araştırma 2003-2004 akademik yılı boyunca yürütülmüştür. Amaçlı örnekleme yöntemleri kullanılarak, araştırmanın örneklemini Başkent Üniversitesi Kolej Ayşe Abla Okullarından 26 öğrencisi olan bir 1. sınıf ile beş 1. sınıf öğretmeni ve Gazi Üniversitesi Vakfı Özel İlköğretim Okulundan dört 1. sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. vıVeri analizi öğretmenlerin Çoklu Zeka Kuramı ilkelerine dayanan ilk okuma yazma öğretimi dersini planlarken temel odaklarının öğrenme etkinliklerini hazırlamak olduğunu göstermiştir. Öğretmenlerin doğa zekası için öğrenme etkinliklerini hazırlamada ve uygulamada zorlanmakta oldukları; sözel-dilsel, kişilerarası, bedensel-kinestetik ve görsel-uzamsal zekalara seslenen etkinlikleri ise kolay hazırladıkları ve uyguladıkları ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak, öğrencilerin istekli olarak katıldıkları etkinliklerin, bedensel-kinestetik, görsel-uzamsal, müziksel- ritmik ve kişilerarası zekalara seslenen etkinlikler; baskın zekalarına seslenen etkinlikler ve aynı anda birden fazla zekalara seslenen etkinlikler olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, ilk okuma yazma öğretimi sürecinde zorluklarla karşılaşan öğrencilere, bu öğrencilerin baskın zekalanna dayanan yollar kullanarak yardım edildiğinde, karşılaştıkları zorlukların üstesinden geldikleri tespit edilmiştir. Çoğu öğretmenin Çoklu Zeka Kuramı ilkelerine dayanan değerlendirme yöntemlerini bildikleri ama nadiren kullandıkları kaydedilmiştir. Bunun yanı sıra, Çoklu Zeka Kuramı temelli ve geleneksel yöntemler temelli ilk okuma yazma öğretimi arasındaki benzerlikler ve farklılar üzerine farklı görüşlere sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Uygulamanın öğrencilerin derse ve öğretmenlerine karşı eğilimi; öğretmenlerin öğrencilerine karşı eğilimi; öğrencilerin okuma yazma başarıları üzerinde olumlu etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca ilk okuma yazma öğretimi boyunca öğrencilerin çoklu zekalarında bazı değişiklikler gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to explore in what ways the principles of Multiple Intelligences Theory (MIT) are implemented on the 1st graders' Literacy Education (LE), to find out the effects of the implementation on 1st graders' tendency towards the course and their teachers; on the 1st grade teachers' tendency towards their students; on the 1st graders' literacy achievement; on improvements of the 1st graders' multiple intelligences. The qualitative data were gathered through interviews, observations, checklist form, students' drawings and writings about the LE, students' portfolios, photographs, written document and Teele Inventory for Multiple Intelligences. Descriptive and content analysis were done. The study was conducted during the 2003-2004 academic year. Based on purposeful sampling methods, the participants of the study was comprised of one 1st grade classroom with 26 students, five 1st grade teachers from Başkent University College Ayşe Abla Schools and four 1st grade teachers from Gazi University Foundation Private Primary School. IVThe results of the data analysis indicated that the teachers' main focus was on preparing learning activities while planning the LE lesson based on the principles of MIT. They had difficulty in preparing and implementing the learning activities for naturalistic intelligence. However, they prepared and implemented learning activities for linguistic, interpersonal, bodily-kinesthetic, visual-spatial intelligences easily. Also, the students willingly participated in the learning activities that were based on bodily-kinesthetic, visual-spatial, musical-rhythmic, interpersonal intelligences; that were based on their most dominant intelligences and that activated more than one intelligence. Also, when the students who faced difficulty throughout the LE were helped by using the way based on the students' dominant intelligences, they overcame the difficulties. Besides, most of the teachers knew various assessment methods based on the principles of MIT, but they rarely used them. Moreover, the teachers' views about the differences and similarities between the LE based on MIT and that based on traditional methods were different from each other. The effects of the implementation on the 1st graders' tendency towards the course, their teachers; on the 1st grade teachers' tendency towards their students; on the 1st graders' LE achievement were positive. Also, some variations were observed in terms of the students' multiple intelligences throughout the LE.