EFL teachers' perceptions of the place of culture in ELT: a survey study at four universities in Ankara/Turkey
İngilizce öğretmenlerinin İngiliz dili eğitiminde kültürün yeri hakkındaki görüşleri: Ankara'daki dört üniversite üzerinde bir çalışma
- Tez No: 147842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JOSHUA BEAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültür, yabancı dil eğitimi, İngiliz dili eğitimi, öğretmen algılan, öğretmen tutumlan, kültürel farkmdalık. vı, Culture, foreign language teaching, English language teaching, teacher perceptions, teacher attitudes, cultural awareness. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversitelerde çalışan Türk İngilizce öğretmenlerinin İngiliz dili öğretiminde hedef kültür bilgilerinin yeri hakkındaki görüşlerini ve bu doğrultudaki sınıf içi uygulamalarını incelemektir. Bu araştırma şu üç soruya cevap aramaktadır: (a) Türk İngilizce öğretmenleri kültürü nasıl tanımlamaktadır? (b) Bu öğretmenlerin kültürel bilgilerin derslerde kullanılmasına karşı tutumları nelerdir? ve (c) Hedef dilin kültürüne derslerinde nasıl bir rol yüklemektedirler? Bilgiler, Ankara' daki dört üniversitenin (Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi) Hazırlıkbölümlerinde çalışmakta olan 98 İngilizce öğretmeninden toplanmıştır. Bilgi toplama aracı olarak, yapısal, derecelendirme ve tutum ölçme soru tiplerinden oluşan bir anket ve sözlü mülakat kullanılmıştır. Analizler için, öğretmenlerin mülakat sorularına ve anketteki seçeneklere verdikleri cevapların frekansları hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenler kültürü en çok sosyolojik açıdan tanımlamışlardır. İngiliz dili öğretimi bağlamındaki tanımlan ise, yemekler ve giysiler gibi daha somut bir kültür kavramına doğru yönelmektedir. Ayrıca araştırma, kültürel öğeleri derslerinde kullanma konusunda, öğretmenlerin olumlu tutumlarını ortaya koymaktadır. Öğretmenler, öğrencilerin diğer kültürler ve insanlar hakkındaki farkmdalık düzeylerini ve iletişimsel yeterliklerini artırmak maksadıyla, derslerinde kültürel bilgilere yer vermektedirler.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate Turkish teachers' opinions and beliefs on the place of target cultural information in English language teaching, as well as their related practices and applications in EFL classrooms in Turkish higher education context. Particularly, it tries to explore three research questions: (a) How do Turkish teachers of English define culture? (b) What are the EFL teachers' attitudes towards incorporating cultural information into their teaching? and (c) What role do they allocate to the culture of the target language in their classrooms? Data was collected from 98 randomly selected EFL teachers in the Preparatory (Hazırlık) Programs of four universities (Hacettepe University, Middle iiiEast Technical University, Ankara University, and Başkent University) in Ankara. A written survey questionnaire, including structured items, a rating scale and a Likert- type attitude scale, together with a follow-up interview were used as the two data collection methods. The analyses were carried out by frequency counts of the pre determined choices in the items and the related responses that were given to questions of the interview. The study shows that teachers mostly define culture in the sociological sense, such as values and beliefs. Their definition of culture in the framework of ELT slightly shifts towards more visible culture, such as food and clothing. The study also reveals teachers' positive attitudes towards incorporating cultural information in their instruction. Teachers incorporate cultural knowledge to increase the learners' awareness of other cultures and people for intellectual development, and to improve learners' communicative competence.