Body satisfaction and depression systoms relationship among university students: The mediating role of self esteem
Beden imgesi ve depresyon semptomları ilişkisi: Özgüvenin, bu ilişkide oynadığı aracı rol
  1. Tez No: 147850
  2. Yazar: BENGÜ YANARCA URAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden İmgesi, Depresyon Semptomları, Özgüven, Bağlanma Biçimleri, Sosyal Destek. vı, Body Image, Depression Symptoms, Self Esteem, Attachment Styles, Social Support. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz BEDEN ÎMGESİ VE DEPRESYON SEMPTOMLARI İLÎŞKİSÎ: ÖZGÜVENİN, BU İLİŞKİDE OYNADIĞI ARACI ROL Yanarca Uras, Bengü Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tülin Gençöz Mayıs, 2004, 99 sayfa. Bu tez, Türk Üniversite öğrencileri örnekleminde, beden imgesi ve depresyon semptomları ilişkisini ve özgüvenin bu ilişkide oynadığı aracı rolü araştırmayı amaçlamaktadır. Katılımcılar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin çeşitli bölümlerinde öğrenim görmekte olan 232 öğrencidir. Hiyerarşik Regresyon Analizleri kullanılarak özgüvenin, beden imgesi ve depresyon semptomları ilişkisindeki aracı rolü test edilmiştir. Bu analizler sırasında, katılımcıların cinsiyeti, yaşı, boyu, kilosu, ve ebeveynlerinin eğitim durumu ilk basamakta, sosyal destek ve bağlanma biçimleri ise ikinci basamakta aşamalı yöntemle regresyon analizine girmiştir. Böylece bu faktörlerin açıkladıkları varyans kontrol edilmiştir.Analiz sonuçlarına göre beden imgesi ve özgüven ile depresyon semptomları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur, fakat özgüvenin etkileri kontrol edildikten sonrabeden imgesi ile depresyon semptomları arasındaki ilişki anlamlılığını yitirmiştir. Ayrıca beden imgesi, özgüven ile anlamlı olarak ilişkili bulunmuştur. Bu sonuçlar, özgüvenin, beden imgesi ve depresyon semptomları arasındaki ilişkide oynadığı aracı rolü destekler niteliktedir. Araştırmanın sonuçlan literatür bilgisi ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BODY SATISFACTION AND DEPRESSION SYMPTOMS RELATIONSHIP AMONG UNIVERSITY STUDENTS: THE MEDIATING ROLE OF SELF ESTEEM Yanarca Uras, Bengü M.S, Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tülin Gençöz May 2004, 99 pages This thesis aimed at revealing the mediator role of self esteem between body satisfaction and depression symptoms relationship in a Turkish University sample. The participants were 232 young adults from differents departments of Middle East Technical University. Hierarchical Regression Analyses were conducted to examine the mediator role of self esteem between body satisfaction and depression symptoms relationship. During these analyses gender, age, height, weight of the subjects and education level of the subjects' parents were entered in the first step via stepwise method, and in the second step social support and attachment styles were entered by musing stepwise method, in order to control for the potential variance accounted for by these variables. Results of the regression analyses revealed that after controlling for the above mentioned variables, body satisfaction and self esteem were significantly associated with depression symptoms, however after controlling for the effect of self esteem, body satisfaction and depression symptoms relationship disappeared. Moreover, body satisfaction was found to be significantly associated with self esteem, which further supported the mediation hypothesis. Hence, self esteem was found to mediate the body satisfaction and depression symptoms relationship. Results were discussed by referring to the relevant literature.