Analysis of Turkey's national innovation system
Türkiye'nin ulusal yenilik sisteminin incelenmesi
  1. Tez No: 147851
  2. Yazar: UMUT YILMAZ ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. BARIŞ ÇAKMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun Dalgalar, Enformasyon ve Komünikasyon Teknolojileri, Ulusal Yenilik Sistemi, Öngörü, Türkiye, Long Waves, ICTs, NIS, Foresight, Turkey iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu tez Türkiye'nin Ulusal Yenilik Sistemi'ni incelemektedir. Bu incelemeyi yapabilmek için; bir yandan ülkelerin 'yakalama', 'öne geçme' ve 'geri kalma' süreçlerinin ekonomik büyüme, uzun dalga teorileri ve geçerli tekno-ekonomik paradigma ile olan ilişkisine bakılmakta, diğer yandan ise bilim, teknoloji ve yenilik sistemlerinin tarihsel gelişimi ve onların yol göstericisi olarak kabul edilen öngörü çalışmalarını incelemektedir. Sonuç olarak ise, uygun politika ve uygulamalarla Türkiye'nin birçok yenilik' fırsatı yakalayarak kuantum sıçraması' yapabileceğini ve böylelikle ulusal verimliliğini dolayısıyla da uluslararası rekabet gücünü arttırabileceğini iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the National Innovation System of Turkey. In order to achieve this purpose, on the one hand, 'catching-up', forging ahead', and Tailing behind' processes of the countries and their relationships with economic growth, long wave theories, and valid techno-economic paradigm have been studied; while on the other hand, the historical evolution of the science, technology, and innovation systems, are investigated together with foresight studies, which are considered as their guide. In conclusion, with appropriate policies and implementations, it is asserted that Turkey could achieve 'quantum jump' by acquiring a number of innovation opportunities, and thus, she could increase her national productivity and subsequently, her competitive power on the international arena.