The rich girl and the poor boy: Binary oppositions in Yeşilçam melodramas
Zengin kız ve fakir oğlan: Yeşilçam melodramlarında ikili karşıtlıklar
  1. Tez No: 147863
  2. Yazar: BAŞAK YEŞİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşilçam melodramları, temsil, ikili karşıtlıklar, sosyal hiyerarşiler, iyi, kötü, zengin, yoksul iv, Yeşilçam melodramas, representation, binary oppositions, social hierarchies, the good, the evil, the rich, the poor. Ill
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma 1960'larda çekilmiş Yeşilçam melodramlarındaki“zengin”ve“yoksul”ile“iyi”ve“kötü”arasındaki ikili karşıtlıkları analiz etmeye yöneliktir. Burada, Yeşilçam melodramlarının kurgu ile yerleşik sosyal değerleri örerek oluşturdukları anlatısal yapı analiz edilmiştir ve Yeşilçam anlatıları tarafından ikili karşıtlıklar şeklinde kurulmuş, birbirleriyle işbirliği ve çatışma içinde yer alan bir dizi söylem ortaya konmuştur. Bu çalışma, 1960'ların Yeşilçam melodramlarının, karakterlere (delikanlı ve züppe gibi), değerlere (dürüstlük, alçakgönüllülük, gösteriş ve yapaylık gibi) ve mekanlara (meyhane ve kahvehane gibi) ortak anlamlar yükleyerek oluşturduğu sembolik dünya üzerine odaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is an attempt to analyze the binary oppositions between the“rich”and the“poor”as well as the“good”and the“evil”in the 1960s' Yeşilçam melodramas. It analyzes the narrative structure of Yeşilçam melodramas which interweave fiction with certain embedded social values and argues that a number of cooperating and contending discourses interanimate each other in the form of binary oppositions in Yeşilçam narratives. The cinematic representation of the lower and upper class is analyzed, underlining how the relation between the two was constructed by Yeşilçam melodramas. The study focuses on the symbolic world established by Yeşilçam narratives through the use of common meanings attributed to characters (e.g. delikanlı and züppe), values (e.g. honesty, modesty, ostentation and artificialness) and places (e.g. meyhane and coffeehouse).