Kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda pazarlamanın yeri ve Bursa Nilüfer Belediyesi'nde bir uygulama
The place of markating in the non profit organizations and an application in Bursa Nilüfer Municipality
- Tez No: 148007
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar, Müşteri Odakhlık, Stratejik Planlama, Belediye, Marketing, Nonprofit Organizations, Customer Centered, Strategic Planning, Municipality
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kâr amacı gütmeyen kuruluşların ana amacı topluma hizmettir. Özel sektör işletmeleri gibi, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da bir takım üretim faktörlerini bir araya getirir, ürün ve/veya hizmetlerini topluma sunarlar. Temel farklılıkları bu faaliyetleri için kâr amacı gitmemeleridir. Kâr amacı gütmeyen kuruluşların birçok değişik şekilde sınıflandırılması yapılmaktadır. Sınıflandırmalar ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte, sosyal ve ticari hayatın gelişmesiyle değişik özelliklerde birçok organizasyonun ortaya çıkmasından da kaynaklanmaktadır. Bütün bu sınıflandırmalar değerlendirilecek otursa, Türkiye nin yapısı da göz önünde bulundurularak, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, kamu kuruluştan ve 3. sektör olarak adlandırılan sivil toplum kuruluşlarıdır. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar dünyadaki gelişmelerden etkilenmiş, değişim çabalarına girmişlerdir. Kamu sektöründe özelleştirme çalışmaları, yönetişim kavramının oluşması, rekabet ve bilinçli müşterilere daha kaliteli mal ve hizmet sunma isteği ile kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda toplam kalite yönetimi uygulamalarının başlaması bu değişimin başlıca sonuçlan olarak görülmektedir. Değişim çabalan ile birlikte çoğu kâr amacı gütmeyen kuruluş uzun zamandır göz ardı ettikleri pazarlama fonksiyonu ile de ilgilenmeye başlamışlardır, özellikle gelişmiş ülkelerde pazarlama etkin bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye'de ise bir çok kâr amacı gütmeyen kuruluş değişim çabalarının başında olduklarından, pazarlama stratejilerini ve pazarlama karmalarım oluşturma aşamalarına ulaşamamışlardır. Müşterinin İsteklerine önem vermek müşteri memnuniyetini sağlamak için olumlu bir başlangıç olabilir. Pazarlama teknikleri ise müşterileri anlamak, ürün ve hizmeti ona göre planlamak ve sunmak açısından organizasyonlara yardımcı olacaktır. Bu bakımdan pazarlama, kuruluşların amaçlarım yerine getirmelerinde önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Basic objective of the nonprofit organizations is the servicing to public. A team in the institutions that do not aim at profit like the private sector business enterprise put the production factors together, they offer products and/or services to the society. Their basic differences are that they have no objective for profiting. Many different type of classifications are being made on the nonprofit organizations. These classifications differ from country to country, but this because of the emergence of many organizations as the social and commercial life develops. When all the classifications are evaluated, and by taking the structure of Turkey into consideration, the nonprofit organizations are the public sector institutions and the civil society institutions that are called as 3rd sector. The nonprofit organizations have been effected by the developments in the world and have endeavored to change. Privatization efforts in public sector, formation of self governing concepts, competition and desire for offering better qualified products and services for the knowledgeable customers, and the start of total quality applications in the institutions of nonprofit, all these are evaluated as the main results of this wind of change. Together with the efforts of change, most of the nonprofit organizations have also started to get interested in marketing Sanction as well which they have ignored for a long time. Marketing has been started to be effectively used specially in the developed countries. But, many of the nonprofit organizations in Turkey has not reached the phases of forming marketing concepts as they are just at the beginning of the efforts of changing. Taking the customer demands serious may be a positive starting point for satisfying the customers. And marketing techniques will be helpful on understanding the customers, and on planning and offering the products and services accordingly. Therefore, the marketing plays an important role on achieving the goals of the establishments.