Üniversite kütüphanelerinde pazarlama: Başkent Üniversitesi Kütüphanesi örneği
Marketing in university libraries: The sample of Başkent University Library
- Tez No: 229092
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP KURBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Hizmet Pazarlaması, Hizmet Kalitesi, Kütüphaneler ve Pazarlama, Üniversite Kütüphanelerinde Pazarlama, Marketing, Service Marketing, Service Quality, Libraries and Marketing, Marketing in University Libraries
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bir kuruluşun müşterilerini tanımasında ve ürün veya hizmetlerinin müşterilerin gereksinimlerine göre üretilmesinde önemli bir işlevi olan pazarlama geçmişte sadece kâr amaçlı işletmelerin kullandığı bir yönetim felsefesiydi. Artan rekabet olgusu ve gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da hedef kitlelerine ulaşmada pazarlamadan yararlanmaktadırlar. Kütüphaneler de varlıklarını sürdürebilmek, kullanıcılarının istek ve gereksinimlerini karşılamak ve hizmet kalitelerini artırabilmek için pazarlamayı kullanmaya başlamışlardır.Araştırmada Başkent Üniversitesi Kütüphanesi, pazarlama disiplininde önemli bir yeri olan pazarlama karması unsurları (?kullanıcıya sunulan değer?, ?kullanıcıya uygunluk? ve ?kullanıcıyla iletişim?) açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Başkent Üniversitesi Kütüphanesi kâr amacı gütmeyen bir kurum olduğu için pazarlama karması unsurlarından ?kullanıcı maliyeti? kapsam dışı bırakılmıştır. Betimleme yöntemi kullanılan çalışmada 791 öğrenciye 5'li likert tipi anket uygulanmıştır. Ankette katılımcılara Başkent Üniversitesi Kütüphanesinin pazarlama karması unsurları ile ilgili 27 ifade yöneltilmiş ve söz konusu ifadeleri ?hiç katılmıyorum ile ?tamamen katılıyorum arasında değerlendirmeleri istenmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgular Başkent Üniversitesi kütüphanesinin pazarlama karması unsurları açısından öğrencileri tatmin etmediğini göstermektedir. Kütüphanenin bir pazarlama programı oluşturması ile bu durumun olumlu yönde değiştirilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Marketing, which has a great role in recognition of customers by establishments and production of goods and services in line with customers? needs, used to be a management philosophy only applied by profit-oriented establishments in the past. However, thanks to the competition and advance technology, nowadays non-profit establishments adopt marketing in order to communicate with their customers. Libraries also apply marketing strategies to meet their customers needs and requirements; to increase their service quality and to continue their existence.In this study Başkent University Library was evaluated in terms of marketing mix components: service/goods for users ;convenience for users and communication with users. Since the Başkent University Library is a non-profit establishment, one component of marketin mix: ?user cost? was excluded. In this descriptive study 791 students were applied a five-point Likert scale questionnaire. The participants were given 27 statements about marketing mix components of Başkent University Library and they were requested to evaluate these statements using the scale ranking from ?strongly disagree? to ?strongly agree?.The results of this study point out that Başkent University Library does not satisfy students in terms of marketing mix components. Hence it is strongly recommended that the Library should develope a marketing program in order to make a positive change in marketing mix components.