Alışveriş mekanlarında kullanılan levha haldeki duvar kaplama malzemeleri, uygulama yöntemleri ve mekandaki görsel etkileri
Panel cladding materials, application processes and visual effects in the commercial spaces
- Tez No: 148070
 - Danışmanlar: PROF. NURAN YENER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
 - Anahtar Kelimeler: Alışveriş Mekanları, Görsel Etki, Malzeme, Duvar Yüzeyleri, Levha Kaplamalar, Commercial Spaces, Visual Effect, Material, Wall Surfaces, Panel Cladding. IX
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ticari bir eylem olarak kabul edilen alışveriş kavramı, insanlık tarihinde çok eski çağlara kadar dayanır. Günümüzde, alışveriş sadece ticari bir eylem değil, aynı zamanda günlük yaşamda önemli yer tutan sosyal bir etkinliklerden biri haline gelmiştir. Alışveriş mekanlarının insan hayatındaki önemi, daha fazla ihtiyaca yanıt verebilmeleri için, rekabetin de verdiği ivmeyle, sürekli yeni arayışları gündeme getirir. Görsel etki de öteden beri bunlardan biri olagelmiştir. Duvarlar, mekanda istenilen etkiyi yaratmak için kullanılan en geniş yüzeylerdendir. Bölücü eleman, sergileme yüzeyi vb. gibi karşıladığı fonksiyonların ötesinde, duvarların görsel etkisinin de mekana katkısı yadsınamaz. Duvar yüzeyinde kullanılacak malzeme mekanda yaratılmak istenen etkiyi doğrudan şekillendirir. Ancak tasarımda malzeme tercihi yapılırken görsel etkisi kadar, özellikleri ve uygulama yöntemleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışmada; alışveriş mekanlarında duvar kaplaması olarak kullanılan ana malzemelerden levha türleri araştırılmıştır. Uygulama yöntemleri ve örnekler incelenerek, mekanda yarattığı görsel etkiler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Shopping, as an act of trade, dates back through the ages. Commerce is not only a trade act, but also a social activity that takes place in daily life. Thanks to importance of commercial places in human life, new searches are being done to serve more needs. Visual effects has been one of these. Walls are one of the most extensive surfaces creating visual effect Their visual effect in space is as important as other functions like dividing, exhibiting etc. Material used on wall surface, directly effects the spatial impression. However, features and application methods should also be considered while making material choices, during design process. In this study, panels are searched as one of the main wall cladding materials in commercial spaces. Application methods are examined and visual effects are emphasized.