İnsan kaynakları departmanlarında çalışanların sahip olduğu yetkinlikler ile bu yetkinliklerin diğer çalışanlar tarafından algılanmasına yönelik bir uygulama
A practice on the competencies that human resources professionals have and the perceptions of other department workers about those competencies
  1. Tez No: 148082
  2. Yazar: DİDEM PARTEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: însan Kaynaklan Yönetimi, Yetkinlikler, Yetkinlik Modeli, İnsan Kaynaklan Departmanı Çalışanlarının Yetkinlikleri, Human Resources Management, Competencies, Competency Models, HR Professionals' Competencies
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
V1I1 ÖZET Bu çalışma ile yetkinliklerin insan kaynaklan yönetimi içindeki rolü ve öneminin vurgulanması amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde öncelikle personel yönetiminden insan kaynaklan yönetimine geçiş süreci ele alınmış; insan kaynaklan yönetiminin amacı, önemi ve ilkeleri vurgulanmış, kısaca fonksiyonlarından bahsedilmiştir. însan kaynaklarının stratejik önemine değinildikten sonra ise değişim sürecinde insan kaynaklarının nasıl şekilleneceği incelenmiştir. İkinci bölümde yetkinlikler ve insan kaynaklan ile ilişkisi üzerinde duralmuştur. Yetkinliğin tanımı ve özellikleri ortaya konulduktan sonra yetkinlik modeli oluşturma aşamalarından söz edilmiştir. Daha sonra insan kaynaklan fonksiyonlarında yetkinliklerin nasıl kullanıldığına değinilmiş ve sonrasında insan kaynaklan fonksiyonlarını bütünleştirmede yetkinliklerin yeri ve önemi vurgulanmıştır. Bu bölümde son olarak insan kaynaklan departmanı çalışanlarının sahip olmalan gereken yetkinliklere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise konu ile ilgili yapılan bir uygulamaya yer verilmiştir. Uygulamanın amacı, insan kaynaklan yetkinlikleri konusunda insan kaynaklan departmanı çalışanlarının ve diğer departmanlarda çalışanların algılan arasında ne gibi benzerlikler ve farklılıklar olduğunu ortaya koymaktır. Veri toplama aracı olarak anket çalışması yapılmıştır. Analiz sonucunda, insan kaynaklan yetkinliklerinin türleri konusunda insan kaynaklan departmanı çalışanlan ile diğer departman çalışanlarının algılan arasında bir paralellik olsa da bu yetkinliklerin sevryeleri konusunda anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT The aim of the thesis is to mention the role and importance of competencies used in human resources management. In the first part, the process from personnel management to human resources management is pointed out. Then the aim, importance, principles and functions of human resources management is stressed. After expressing the strategic importance of human resources management, the future of human resources in the process of change is described. The second, part of the thesis is about competencies and its relation with human resources management. After presenting the definition of competencies, the phases of implementing the competency models is described. Then the usage of competencies in the human resources functions and the role of competencies that connect those functions is mentioned. Finally the competencies that a human resources professional must possess is pointed out. In the third part of the thesis, a research took place. The aim of the research is to indicate the differences and similarities between the perceptions of human resources workers and other department workers in the context of human resources competencies. For gathering data, a questionnaire is used. After the analysis, a meaningful difference is found between the perceptions of two groups about the degree of the competencies that a human resources professional must possess.