Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde sermaye piyasalarının entegrasyonu
  1. Tez No: 148083
  2. Yazar: VEDAT KOŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Sermaye Piyasası, Entegrasyon. vıı, European Union, Capital Market, Integration. vm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Avrupa Birliği, sermaye piyasalarında uyumlaşma ve bütünleşme sağlarken, Türkiye tam üyelik kapsamında sermaye piyasası ve borsası ile birlikte tüm finansal sistemini AB'ye uyumlaştırma çabasındadır. Üye ülke piyasalarında görülen aksaklıklar ve ülkelerarası fon hareketlerinde çıkan uyuşmazlıklar, topluluğu yeni standartlar belirlemeye ve uygulamaya yöneltmektedir. Bu nedenle, heterojen yapıya sahip üye ülkeler arasında işbirliği ve koordinasyonla birlikte kademeli yakınlaşma sağlanması esas alınmaktadır. 1992 yılında Maastrich anlaşması ile topluluk, AB olarak daha geniş boyutlu bir hedefe hazırlanmaktadır. Anlaşma ile, ekonomik ve parasal birlik kurmak, uyumlu ve dengeli olarak ekonomik faaliyetlerde süreklilik sağlamak, dışsal faktörleri de dikkate alarak enflasyonsuz bir büyümeyi gerçekleştirmek ve yüksek seviyede istihdam olanağı ve sosyal güvence amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey efforts to accomodate it's capital market, stock exchange and all financial system to be a member of EU while EU realizes accommodation and integration. The problems in member countries' markets orient the EU to define and apply new standards. Therefore it's the basic think that staged approach should be supplied within coordination and cooperation between the countries which have heterogeneous structure. EU has prepared itself to the target which is bigger than before since Maasrtich agreement in 1992. It's aimed with this agreement to build economical and monetary union; to apply continuity about the economical activities to be accommodated and balanced; to apply economy which has not high inflation larger taking into consideration outer factors and lastly to apply high employment opportunities and social insurance.