Anadolu güzel sanatlar liselerinde çalgı (yan flüt) eğitimi müfredat programında belirtilen dil teknikleri öğretiminin incelenmesi üzerine bir çalışma
A study on research of teaching tongue technigues mentioned in the curriculum of instrument (flute) education in the anatolian fine arts high schools
- Tez No: 148296
- Danışmanlar: PROF. SALİH ERGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Yan Flüt Eğitimi, Müfredat Programı. ıı, Anatolian Fine Arts College, Flute Education, Curriculum. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSELERİNDE ÇALGI (YAN FLÜT) EĞİTİMİ MÜFREDAT PROGRAMINDA BELİRTİLEN DİL TEKNİKLERİ ÖĞRETİMİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Hazan KURTASLAN SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALI MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI DANIŞMAN: Prof M. Salih ERGAN 2004, Sayfa: 82 Jüri: Prof. M. Salih ERGAN Prof. Yusuf AKBULUT Dr. Nihan YAĞIŞANBu araştırma,“Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde Çalgı (Yan Flüt) Eğitimi Müfredat Programında Belirtilen Dil Teknikleri Öğretiminin İncelenmesi”amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda; Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri yan flüt öğretmenlerine anket uygulanmıştır. Anket, görüşme ve kaynak taraması yöntemi ile veriler toplanmıştır. Araştırmada, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümünde görev yapan yan flüt öğretmenlerinin, hazırlık sınıfından itibaren müfredat programında belirtilen dil tekniklerinin öğretiminde kullandıkları metotları, uyguladıkları yöntem ve teknikler incelenmiştir. Araştırmada, Adana, Bursa, Eskişehir, İsparta, Kayseri ve Samsun illerinde bulunan Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümü yan flüt öğretmenlerine anket uygulanmıştır. Anketlerin sonuçları tablolar halinde gösterilmiştir. Anket sonuçlarına göre, yan flüt müfredat programında eksiklikler görüldüğü, derslerde kullanılabilecek Türkçe bir metodun bulunmadığı, dil teknikleri öğretimi açısından ortak düşüncelerin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER DEGRE THESIS A STUDY ON RESEARCH OF TEACHING TONGUE TECHNIQUES MENTIONED IN THE CURRICULUM OF INSTRUMENT (FLUTE) EDUCATION IN THE ANATOLIAN FINE ARTS HIGH SCHOOLS Hazan KURTASLAN SELÇUK UNIVERSTY SOCIAL SCIENCE INSTITUTE FINE ARTS EDUCATION MAIN SCIENCE MUSIC TEACHER EDUCATION SCIENCE ADVISER Supervisor : Prof. M. Salih ERGAN 2004, Page : 82 Jury : Prof.M.Salih ERGAN Prof. Yusuf AKBULUT Dr.NihanYA?IŞAN 111This research has been done with the aim of“The Study Of The Teaching Of Tongue Techniques Mentioned In The Curriculum Of Instruments (Flute) Education In Anatolian Fine Arts Colleges.”Following this aim, a questionaire has been applied to flute teachers at Anatolian Fine Arts Colleges. This data has been collected by the help of the questionaire, interview and source method. The aim of the research is the study of methods, techniques and ways used by teachers teaching at the Music Department of Fine Arts in teaching the tongue techniques mentioned in the curriculum following the preparatory classes. In the research, a questionaire has been applied to the flute teachers of the music department of Anatolian Fine Arts Colleges in the cities Adana, Bursa, Eskişehir, İsparta, Kayseri and Samsun. The results of the questionaire are shown on graphics. According to the results of the questionaire, realizing lacks in the curriculum of the flute program, not achieving a certain method in applying Turkish in the lessons, and having commen thoughts considering the education of tongue techniques have been among the found-outs.