Konya Halkevi ve eğitim faaliyetleri (1932-1951)
Konya Folkhouse and educational activities (1932-1951)
  1. Tez No: 148321
  2. Yazar: NADİRE EMEL SÜNTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Halkevleri, Ülkü, Halkodaları, Konya, Kurslar
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 424
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KONYA HALKEVİ VE EĞİTİM FAALİYETLERİ (1932-1951) Nadire Emel SÜNTAR Danışman: Doç. Dr. Durmuş YILMAZ KONYA-2004 1923 yılında Atatürk önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde, Türk toplumunun hayatını kökten değiştirmeyi hedefleyen bir seri inkılaplar yapılmıştır. Atatürk tarafından hayata geçirilen bu yeniliklerin en önemlilerinden birisini, 19 Şubat 1932 tarihinde 14 vilayette açılan“Halkevleri”teşkil etmiştir. Açılan Halkevleri 9 koldan, 19 yıl boyunca halkın eğitilmesine katkıda bulunmuşlardır. Ayrıca Halkevlerinin ulaşamadığı yerlerdeki insanların da hizmet alabilmesi için Halkodaları kurulmuştur. Yurt çapında yayılan bu yaygın eğitim kurumlarının sayısı zamanla artmıştır. Kapatıldıkları 1951 yılında ise biri yurt dışında 478 Halkevi ve 4332 Halkodasına ulaşılmıştır. Yurt içinde dokuz farklı alanda halkı eğitmek amacıyla hizmet veren Halkevlerinin en önemlilerinden birisini, açılan ilk 14 Halkevinden biri olan Konya Halkevi oluşturmuştur. Konya Halkevi başta eğitim olmak üzere halka her alanda hizmet vermiştir. Açtığı kurslarla yaygın eğitime yardımcı olmuştur. Eğitim faaliyetleri, bugünlere birçok değerli eser ve değerli şahsiyet kazandırmıştır. Halkevleri, 1951 yılında siyasi nedenle kapatılmışlardır. Bu kültür kurumları verdikleri hizmetlerle ve bıraktıkları sayısız eserle ilk dönem Halkevleri olarak tarihe geçmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S DEGREE THESIS KONYA FOLKHOUSE AND EDUCATIONAL ACTIVITIES (1932-1951) Nadire Emel SÜNTAR Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Durmuş YILMAZ Several revolutions aiming to change the life of Turkish society root and branch were made in the Government of Turkish Republic which was established under the leadership of Atatürk in 1923. One of the most important novelties put in practice by Atatürk was the“Folk-House”opened in 14 cities in on February 19th 1932. These Folk-houses contributed to public education for 19 years in 9 branches. In addition to this Folk-rooms were opened to serve people where Folk-houses could not reach service. The number of these wides pread institutions which spread 11 over the country increased by the time. When they were closed; one abroad, their number was 478 Folk-houses and 4322 Folk-room all. One of the most important of these 14 Folk-houses Which rendered services in different branches was Konya Folk-House. Manly in education, Konya Folk - House rendered services to public in all fields. If helped widespread education through the courses it opened. Its educational activities got these days to gain valuable Works and personalities. Folk-houses were closed due to political reasons in 1951. These cultural institutions were recorded in history with their numerous works as the first term Folk- houses. Key Word: Folk-Houses, Deal, Folk-Rooms, Konya, Courses