Eskişehir halk evi
Eski̇şehi̇r community centre
- Tez No: 394868
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Tarih, Education and Training, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Cumhuriyet Halk Partisi, Eskişehir Halkevi, Eskişehir Halkevi Faaliyetleri, Education, Republican People's Party, Eskişehir Community Centre, Eskişehir Community Centre Activities
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Halkevleri, 1932- 1951 yılları arasında kurulan kültür evleridir. 19 Şubat 1932 tarihinde Halkevleri 14 ilde (Ankara, İstanbul, Eskişehir,, Çanakkale, Aydın, Bolu, Malatya, Diyarbakır, Konya, Samsun, Bursa, İznik, ve Denizli) açılmıştır. Halkevlerinin 9 şubesi vardır: Dil-Edebiyat Tarih Şubesi, Güzel Sanatlar Şubesi, Temsil Şubesi, Spor Şubesi, Sosyal Yardım Şubesi, Halk Dershaneleri Şubesi, Kütüphane ve Yayın Şubesi, Köycülük Şubesi, Müze ve Sergi Şubesidir. Halkevlerini“ Halkın evi”olarak tanımlayabiliriz. Halkevlerinde vatandaşların bir araya gelip, Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve devrimleri doğrultusunda, halkın sosyal ve kültürel alanda gelişimine katkıda bulunmuştur. Çalışmamızda Eskişehir Halkevi dergisi hakkında bilgi verilerek, bu derginin çeşitli nüshalarından da yararlanılarak Eskişehir ve çevresinde yer alan halkevlerinin faaliyetlerinden söz edilmiştir. Halkevlerinin çalışmaları, çok partili hayata geçişle birlikte faaliyetleri muhalefet açısından sorun olmaya başlamış ve Demokrat partisinin iktidar olmasıyla birlikte 2 Mayıs 1951'de Halkevlerinin bütün mal varlığına el konularak kapatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Community centres were culture centres founded between the years 1932- 1951. On 19 February 1932, community centres were opened in 14 cities (Ankara, İstanbul, Eskişehir, Çanakkale, Aydın, Bolu, Malatya, Diyarbakır, Konya, Samsun, Bursa, İznik, and Denizli). Community centres had 9 sections: Language-Literature and History Section, Fine Arts Section, Acting Section, Sports Section, Social Aid Section, Public Courses Section, Library and Publication Section, Village Section, and Museum and Exhibition Section. Community centres can be described as“the house of the public”. Citizens gathered together in the community centres which contributed to the social and cultural development of the public in accordance with the principles and revolutions of Mustafa Kemal Atatürk. In this study, information regarding the Eskişehir community centre journal is presented, and the activities of the community centres located in and near Eskişehir are described using the various issues of this journal. With the multi-party political system, the activities of community centres were perceived as a problem in terms of the opposition, and when the Democratic Party came into power, community centres were closed on 1951May 2 th.