Pre-sokratik felsefede 'yokluk' düşüncesi
Non-being thougt in the pre-socratic philosophy
  1. Tez No: 148403
  2. Yazar: TUFAN ÇÖTOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHMİ KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Pre-sokratik, varhk, varlık sınıflaması, mutlak varlık, göreli varlık, yokluk, mutlak yokluk, göreli yokluk iv, Pre-Socratic, being, classification of existence, absolute being, abstract being, non-being, absolute non-being, abstract non-being
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Pre-sokratik felsefe, felsefî düşüncenin ilk ortaya çıktığı kabul edilen dönemdir. Dönem, kısa bir zaman dilimini ihtiva etmesine rağmen son derece renkli bir karaktere sahiptir. Bu renklilik birbirleriyle çok kısa zaman aralıkları ile yaşamış filozofların düşüncelerinin farklılıklarında görülebilir. Çalışma, 'yokluk' kavramını merkeze alarak söz konusu dönemi bir 'yeniden okuma' girişimidir. Bu bağlamda yokluk kavramından hareketle 'varkk'a bakılmış, bu bakış açısına bir hazırlık olması amacıyla felsefe tarihinde yer alan belli başlı filozofların varlık sınıflandırmaları üzerinde durulmuş ve bu donem için geçerli olma iddiasını taşıyan bir varlık sınıflandırılması yapılmak suretiyle tartışma karara bağlanmaya çalışılmıştır. Yapılan sınıflandırmada varlık, ontik, epistemik ve nicelik perspektiflerinden ele alınmış ve bu perspektifler doğrultusunda varlığın nasıl anlaşılabileceği açıklanmaya çalışılmıştır. Dönem içerisinde varlık kavramına bakışları itibarıyla Batı Anadolu, Elea ve Pluralist olarak isimlendirilen üç farklı gelenek birbirinden ayırt edilmiş, bu gelenekler içerisinde yer alan filozofların görüşleri ortaya konulmuş ve bu görüşler ile yapılan varlık sınıflandırılmasında^ varlık türlerinin hangüerinin anlatılmak istendiği hakkında fikir üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Non-Being Thouht in the Pre-Socratic Philosophy Pre-Socratic philosophy is the time during which the first philosophic thoughts occurred. This period has a very colourful character even though it is a very short time. Those differences can be seen in the thoughts of philosophers who lived within that very short period. This study is a review of the mentioned period by putting the“non-existence”in the very central position. By this way, starting from“non-existence”this study tried to look at“existence”, and to make a preparatory for this point of view, we studied the classification of existence made by the well known philosophers of the history, and we tried to adjudicate on the argument by making a classification of existence which will be valid for that period. In this classification, existence is studied on from the perspective of onthic, epistemic and quantity, and the study tries to be explained how to understand the existence from this perspective. Three different traditions are made out as Pluralist, Elea and West Anatolian from their point of view to“existence”in this period, thoughts of the philosophers who lived during that period are explained and this study tries to produce new thoughts on what kind of existence was the subject of those thoughts.