Yeni bölgecilik anlayışı ve kalkınma ajansları -Küreselleşme sürecinde dünya'da ve Türkiye'de yeni bölgecilik anlayışı ve kalkınma ajansı uygulamaları-
New regionalizm and new regional development agencies -During globalization process, new regionalism and regional development agencies practice in the world and Turkey-
  1. Tez No: 148493
  2. Yazar: FATMA ÖZMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NACİ KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Yerelleşme, Yeni Bölgecilik, Bölgesel Kalkınma Ajansı, Globalization, Localization, New Regionalism, Regional Development Agencies
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET YENİ BÖLGECİLİK ANLAYIŞI VE KALKINMA AJANSLARI -Küreselleşme Sürecinde Dünya' da ve Türkiye'de Yeni Bölgecilik ve Kalkınma Ajansı Uygulamaları- Fatnıa ÖZMEN Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisat Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 158 sayfa, Eylül 2004 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Naci KARADUMAN iktisat biliminin tarihsel gelişiminde bölge kavramı, üzerinde önemle durulan ve oldukça fazla sayıda çalışma yapılan bir alan olmuştur. Bölge kavramı bugün de iktisat açısından aynı önemi taşımaktadır. Sanayi devrimi ile üretim olanaklarının daha önce gerçekleşmemiş bir şekilde artması, üretim faaliyetinin gerçekleştirildiği bölgelerin gelişmesini sağlarken aynı zamanda pek çok bölgenin ekonomik olarak geri kalmasına neden olmuştur. Bu şartlar altında bölgesel kalkınmayı sağlamak için geleneksel bölgecilik anlayışı gelişmiştir. Küreselleşme süreci ile birlikte yaşanan gelişmeler bölge kavramının içeriksel ve niteliksel olarak yeniden tanımlanması ihtiyacını doğurmuştur. Yeni bölgecilik anlayışı bu koşullar altında gelişmiştir. Yeni bölgecilik anlayışı iki temel yönelime bağlı olarak şekillenmektedir. Bu yönelimler“Ulusüstü Bölgeselleşme”(Bloklaşma) ve“Ulusaltı Bölgeselleşme”(Yerelleşme) olarak kendisini göstermektedir. Ülkeler, küreselleşme sürecinde oluşan rekabetin etkisinden korunmak ve güç birliği oluşturmak için ulusüstü bölgeselleşme yönelimine girerken, diğer taraftan rekabet avantajı yaratmak ve yerel kaynaklarını etkin olarak değerlendirmek için ulusaltı bölgeselleşme uygulamalarını da geliştirmektedir. Yeni bölgecilik anlayışında bölgesel yenilik stratejileri, organize sanayi bölgeleri, teknopark uygulamaları ve bölgesel kalkınma ajansları geliştirilen stratejik araçlar olarak değerlendirilmektedir. Bu eksende çalışmada iktisat açısından bölge kavramının geçirmiş olduğu değişim ve değişim sonrasında geliştirilen bölgesel kalkınma uygulamaları incelenmiştir. Tez çalışmasının birinci bölümünde, çalışmanın konusu, amacı, önemi ve sınırları işlenmiş; ikinci bölümde, yeni ekonomik yönelimler incelenerek küreselleşme ve yerelleşme ikilemi açıklanmış; üçüncü bölümde bu yönelimlere bağlı olarak gelişen yeni bölgecilik anlayışı, geleneksel bölgecilik anlayışı ile birlikte çözümlenmiş, dördüncü bölümde bölgesel kalkınma ajanslarının Dünya ve Türkiye uygulamaları örnekleri sunulmuş ve çalışma sonuç bölümünde Dünya ve Türkiye (taslak kanun metni bağlamında) uygulamalarının karşılaştırılması ve olası sorun alanlarının belirlenmesi ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW REGIONALISM AND REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES -During Globalization process, New Regionalism and Regional Development Agencies Practice in the World and Turkey- Fatma ÖZMEN Süleyman Demirel University, Department of Economics Master Degree Thesis, 159 pages, September 2004 Supervising: Assistant Associate Professor Naci KARADUMAN During historical development of economic science, region concept has been the area, which has been considered important and has been done many researches on. Region concept is being considered important nowadays, too. Increasing of production possibilities which didn't come true before, with Industry revolution; has the areas where the production possibilities come true, improved. In the meantime has many areas remained behind in economic position. Under these conditions traditional regionalism idea improved to provide regional development. An improvement which has been become with globalization process exposed has of region concept been defined content-related and qualitative again. New regionalism has developed under these conditions. New regionalism becomes with two main orientations. These orientations are the“International Regionalism”(blocks) and“Sub-National Regionalism”(localization). Countries has inclined towards the international regionalism to protect themselves against the competing whish has become during Globalizm process and to from union of forces, on the ether hard has developed the regionalism applications to make competing advantage and to evaluate their national sources. In the new regionalism approach, regional innovations strategies, organized industrial zone, technopark and regional development agencies are being evaluated as a strategic tools. In this axis study, the variation of region concept and the regional development practise which developed after variation were being researched. In the first part of the thesis, topic, aim importance and limits of the study were worked up. In the second part, new orientations were researched the globalization and localization dilemma was explained new regionalism approach which improved with these orientations and national regionalism approach were analyzed together. In the third part new regionalism approach which improved with these orientations and traditional regionalism approach were analyzed together. In the fourth part, the examples of regional development agencies were performed in the world a Turkey and the study completed in the conclusion part with the comparison of applications in the world and Turkey and found out the probable matter areas.