Küreselleşme ve bölgeselleşme sürecinde Türkiye'nin AB ile gümrük birliğinin değerlendirilmesi
A study about EU and custom union relation of Turkey during globalization and regionalizm process
  1. Tez No: 148497
  2. Yazar: ALİ TANIŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEVENT AYTEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Globalization, Regionalization, Economic integration, Europen Union, Custom Union
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET KÜRESELLEŞME VE BÖLGESELLEŞME SÜRECİNDE TÜRKİYE'NİN AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ali TANIŞ Süleyman Demirel Üniversitesi Maliye Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 1 84 Sayfa, Temmuz 2004 Danışman: Yrd.Doç.Dr. Levent AYTEMİZ Bu tezin amacı, dünyada meydana gelen Küreselleşme ve Bölgeselleşme Süreçlerinin ülkemiz açısından etkilerini, Avrupa Birliği ile ilişkiler perspektifinden incelemektir. Çalışmanın çıkış noktası, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile tam entegrasyon hedefinin ve diğer ülkeler ile imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmalarının sebep ve sonuçlarını tahlil etmektir. Çalışmada yöntem olarak, arşiv tarama, belge ve içerik analizi birlikte kullanılmıştır. Bu veriler ışığında üç temel varsayım geliştirilmiştir. Bulgular aşağıdaki gibidir; İlk olarak tüm dünya, gelişmiş ülkelerin önderliğinde ve gelişmekte olan ülkeler ile birlikte, küreselleşme ve bölgeselleşme süreçlerini yaşamaktadır. Karşıtlarına rağmen bu süreç artan oranda devam etmektedir. İkinci olarak bölge ülkeleri aralarında ekonomik entegrasyonlar oluşturarak güçlerini birleştirme ve kendilerini güven altına alma gayesini gütmektedirler. Üçüncü olarak bu oluşumlar çerçevesinde Türkiye de bölgesel bloklar içersinde dünyada önemli bir yere sahip olan ve Türkiye için önem arz eden Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğinin sonucunda tam entegrasyonu gerçekleştirmek isterken, aynı zamanda diğer ülkeler ile serbest ticaret anlaşmaları yaparak kendisine uygun bir yer aramaktadır. Sonuç olarak konjonktürel etkiler altında Türkiye bu oluşumlara çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak ve bu oluşumlardan geri kalmamak maksadıyla Avrupa Birliği ile tam entegrasyon yolunda çalışmalarına devam etmeli ve alternatif bloklar ile ticari, siyasi ve sosyo-ekonomik ilişkilerini arttırmalıdır. Anahtar Kelimeler : Küreselleşme, Bölgeselleşme, Ekonomik Entegrasyon, Avrupa Birliği, Gümrük Birliği.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT A STUDY ABOUT EU AND CUSTOM UNION RELATION OF TURKEY DURING GLOBALIZATION AND REGIONALIZM PROCESS ALI TANIŞ Süleyman Demirel Üniversitesi Maliye Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 1 84 Sayfa, Temmuz 2004 Supervise!- doctor: Ass. Prof. Levent AYTEMİZ The purpose of this study is, to analyze the effects of Globalization and Regionalizm Process, that is taking place around the world, from the perspective of EU relation about Turkey. The basic of the study is to analyze the cause and results of the integration goal of Turkey with EU and the free trade agreements signed with the other countries. As a method, archieve research, document and subject analyzing are used. By all data, three main hypothesis are developed as followings; First, the world is in the process of globalization and regionalization by the leadership of the developed countries with the developing ones. Despite the oppenents, the process is taking place in the growing manner. Second, the regional countries are aiming to unify the power and secure themselves by performing economic integrations. Third, around the process, Turkey desires to integrate to EU, that is the powerful actor among the regional blocks and important target for Turkey, by the Custom Union; at the same time, Turkey is searching a proper place by signing free trade agreements with the other countries. As a result Turkey ought to keep on exerting on the way of integration process to reach a modern civilazition level and not to be out of arena, besides, should develop the trade, political and socio - economical relations with alternative blocks.